Клімкін вшанував жертв трагедії села Павлокома.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін взяв участь у скорботних заходах з вшанування пам'яті українців, поклавши квіти до меморіалу загиблим у Павлокомі, що розташований на греко-католицькому цвинтарі у центрі Павлокоми. 1-3 березня минули 73-ті роковини з дня трагедії, під час котрої загони польської Армії Крайової розстріляли 366 українців.

 

"Кожен з 366, хто загинув тут, в Павлокомі, був частинкою України і залишається частинкою України. Ми їх згадуємо і пам’ятаємо", – заявив Павло Клімкін біля меморіалу, згідно з повідомленням МЗС України.

 

 

Міністр наголосив на особливих відносинах України та Польщі: "Ми завжди були сильні, але зараз – як ніколи. Ми цінуємо нашу історію. Нашу спільну історію з Польщею. Але нашою силою сьогодні ми завдячуємо тим, хто віддав свої життя за нашу свободу".

 

Клімкін подякував воєводі Підкарпатського воєводства Польщі Еві Ленярт за участь у заході та ї підтримку.

 

"Учора на Личаківському кладовищі мати Михайла Кварцяни, поляка, який загинув під Станицею Луганською, сказала: «Залишайтеся людьми, будьте разом, воюйте до кінця». Для мене це заповіт", – сказав Клімкін.

 

Воєвода Прикарпатського воєводства Польщі Ева Ленярт у своєму виступі зазначила: "Спільна пам'ять і вшанування жертв братовбивчого конфлікту зобов'язують нас до будови спільного майбутнього".

 

У меморіальній акції взяло участь близько тисячі осіб. Від України були, зокрема, голови Львівської та Тернопільської ОДА Олег Синютка та Степан Барна, голова Львівської облради Олександр Ганущин, наш посол у Польщі Андрій Дещиця.

 

 

Нагадаємо, меморіал загиблим українцям села Павлокома був урочисто відкритий 13 травня 2006 року у присутності президентів України та Польщі Віктора Ющенка та Леха Качинського.

 

Для Павла Клімкіна то перша поїздка у Павлокому. Візит минув на тлі різких звинувачень Польщі в бік учасників українського визвольного руху у винищенні поляків.

 

Перебуваючи напередодні у Львові, Клімкін наголосив, що для нього ця поїздка не політична, а емоційна.

 

03.03.2018