Міністерство інфраструктури оголосило про підготовку "українського hyperloop".

 

У Міністерстві інфраструктури України підписали меморандум про запуск проекту транспортних інновацій HypeUA, у рамках котрого відбуватиметься розвиток новітніх транспортних технологій в Україні з пріоритетом на створення швидкісної транспортної системи hyperloop.

 

Про це повідомила прес-служба Мініфраструктури.

 

Партнерами міністерства виступили Національна академія наук України, ДК "Укроборонпром", Octagonal Corporation, Південний машинобудівний завод ім. Макарова ("Південмаш"), Каховський завод електрозварювального устаткування, "Інтерпайп Україна", Unit.City, Агентство розвитку Дніпра, Український інститут майбутнього та "Платформа розвитку інновацій".

 

"Разом ми запускаємо проект транспортних інновацій HypeUA, в рамках якого ми підготуємо підґрунтя для розвитку інноваційних транспортних систем в Україні. В рамках проекту ми розглянемо можливість будівництва тестової труби на базі аерокосмічного кластеру в Дніпрі, навколо якої ми створимо інноваційне середовище для розвитку транспортних стартапів", – прокоментував міністр інфраструктури Володимир Омелян.

 

"Україна ще не втратила свій науковий та кадровий потенціал, ми ще є кузнею кадрів та технологій. Ми маємо зробити ставку на ревіталізацію наших технологій та входження до передових країн світу, які розглядають будівництво в себе інноваційних видів транспорту, зокрема hyperloop", – зазначив Омелян.

 

Зі слів міністра, ініціатори підготували три стадії втілення проекту.

 

"Перша стадія зараз лежить на плечах НАН України та залучених експертів. Ми сподіваємось, що протягом найближчого часу цей проект буде затверджений як пріоритетний, ми отримаємо наукову оцінку, щоб прорахувати всі ризики і весь потенціал та технології, які необхідно застосовувати, а також вплив на регуляторне середовище. Я на 99% впевнений, що наукова оцінка буде позитивною. Після цього ми перейдемо до другої стадії – тестового майданчика в місті Дніпро. Під це ми хочемо залучити, в першу чергу, венчурні інвестиції. Я не вважаю, що держава буде ефективним чи власником, чи будівничим, чи розробником нового виду транспорту. Це має бути приватна ініціатива. І по-третє, після пройденого тестового етапу ми переходимо до промислового виробництва. Я дуже радий, що Україна буде серед топ-5 держав, які зараз розробляють цей проект, і фактично є єдиною державою, де політика створення нового виду транспорту підтримується урядом і державою офіційно", – розповів очільник міністерства.

 

22.02.2018