Аваков продовжить охороняти суди.

 

Міністерство внутрішніх справ продовжуватиме використовувати підрозділи Національної поліції та Національної гвардії України для охорони судів.

 

Про це йдеться в офіційній заяві МВС.

 

"Структури МВС – Нацполіція і Нацгвардія – і надалі забезпечуватимуть, відповідно до постанови КМУ №906 від 9 листопада 2015 р. «Про забезпечення охорони судів, інших органів та установ судової системи, а також установ судових експертиз», охорону судів, доки не буде прийняте інше законне рішення і доки не будуть реалізовані в повному обсязі норми ст. 160 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»", – ідеться у заяві.

 

Міністерство закликало Державну судову адміністрацію та Вищу раду правосуддя якомога швидше створити спеціальну незалежну службу охорони судів, згідно зі ст. 160 закону "Про судоустрій і статус суддів".

 

МВС спростувало інформацію про те, ніби Нацгвардія припинила пильнувати Шевченківський суд. У понеділок, коли Рада правосуддя почала бити на сполох, військовослужбовці продовжили нести службу. "Протягом дня було проведено заміну гвардійців на цьому об`єкті, згідно з планом організації чергування", – прокоментували у відомстві Арсена Авакова.

 

Міністерство внутрішніх справ розкритикувало заяву Вищої ради правосуддя про те, нібито Аваков тисне на судову гілку влади. "Вища рада правосуддя абсолютно безпідставно заявила про тиск на судову гілку влади, замість того, щоб не допускати неправомірних процесуальних рішень, які, фактично, схвалили збройний напад на поліцейського", – заявили у МВС.

 

Правоохоронне відомство також виправдовує скандальну заяву Авакова. "Міністр внутрішніх справ як політична фігура має підстави давати оцінку рішенням органів державної влади, які демотивують працівників та підривають авторитет правоохоронних органів. Тому він, згідно з обов'язками, буде і надалі захищати законні інтереси особового складу всіх підрозділів системи МВС", – відрубали у МВС.

 

Нагадаємо, у понеділок будівля Шевченківського суду залишилася без охоронців на тлі заяви міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про можливість припинення охорони судових приміщень. Аваков обурювався минулотижневим рішенням судді цього суду, котра постановила звільнити з-під варти чоловіка, що спричинив вогнепальне поранення правоохоронцеві під час протестів 15 лютого, і висловлював сподівання на зміну запобіжного заходу в апеляційній інстанції.

 

Минулого тижня, 15 лютого, під час обрання запобіжного заходу мерові Одеси Геннадію Труханову в подвір'ї Солом'янського суду відбулися протистояння між представниками добровольчих батальйонів, націоналістичних організацій і правоохоронців. Поліція затримала під судом 30 осіб. "В активістів вилучено два пристрої для відстрілу гумових куль, дві телескопічні палиці, гранату, кілька ножів, газові балончики і димові шашки", – повідомили в управлінні НПУ Києва. Серед затриманих був чоловік, який застосував вогнепальну зброю і поранив поліціянта.

 

Увечері 17 лютого Шевченківський суд випустив Олександра Федорченка – так звати підозрюваного у стрілянині – на поруки групи народних депутатів (зокрема Єгора Соболєва, Семена Семенченка, Володимира Парасюка).

 

Як зазначив Соболєв, Федорченко (позивний "Брест") є "народним героєм України"; у складі батальйону "Донбас" він відбув низку боїв, зокрема перейшов через "Іловайський котел", підбив два ворожі танки та два панцеромобілі. Єгор Соболєв запевняє, що чоловік не стріляв у поліціянтів прицільно, а "коли його під судом почали бити спецпризначенці, він дістав нагородний пістолет та вистрілив у асфальт".

 

Міністр внутрішніх справ висловив обурення звільненням з-під варти Федорченка і вимагав від Вищої ради правосуддя негайної реакції на такі дії судді, а від прокуратури й апеляційного суду – негайно забезпечити справедливе рішення за фактом нанесення вогнепального поранення.

 

"В умовах, що склалися, фактичного саботажу суддів і судової адміністрації, буду вносити проект постанови Кабміну про припинення функцій охорони судових установ з боку Нацполіції і Нацгвардії. Нехай тепер охороняють себе самі, раз у перехідному періоді вважають вогнепальне поранення поліцейського дрібною провиною!" – пригрозив Аваков.

 

Вища рада правосуддя назвала заяви міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та зняття охорони з Шевченківського суду тиском.

 

20.02.2018