Аваков пригрозив зняти із судів поліцейську охорону.

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пригрозив судам зняттям охорони у зв'язку зі звільненням з-під варти чоловіка, котрий завдав вогнепального поранення поліціянтові під час сутичок під будівлею Солом'янського суду минулого тижня у час судового процесу щодо обрання запобіжного заходу міському голові Одеси Геннадієві Труханову.

 

Про це Аваков написав на своїй сторінці у Facebook.

 

Політик нагадав, що в той момент поліціянти захищали суд "від вторгнення туди радикалів", і назвав рішення судді "неподобством".

 

"Суд, по суті, схвалив стрілянину в поліцейського, вважаючи це не тяжким злочином", – зазначив міністр.

 

Арсен Аваков вимагає від Вищої ради правосуддя "негайної реакції на такі дії судді", а від прокуратури та вже Апеляційного суду – вжити заходів для справедливого рішення за фактом поранення правоохоронця. Міністр також планує порушити на засіданні уряду питання про реґламентування охорони судів, бо не бачить, "як у таких умовах поліцейські та гвардійські сили можуть виконувати невластиву для себе функцію охорони судів".

 

"Згідно зі ст. 160 закону про судоустрій і статус суддів, належна охорона судів має провадитись створеною спеціальною службою судової охорони. Створення цієї служби вже котрий рік саботується працівниками Державної судової адміністрації. Виділені державним бюджетом кошти незрозуміло як витрачають", – заявив Аваков.

 

"У тих умовах фактичного саботажу, що склалися з боку суддів і судової адміністрації, я вноситиму проект постанови Кабміну про припинення функції охорони судових установ з боку Нацполіції і Нацгвардії. Нехай тепер охороняють себе самі, якщо в час перехідного періоду вважають вогнепальне поранення поліціянта дрібним проступком", – обурився міністр.

 

Нагадаємо, 16 лютого поліція затримала 30 учасників сутичок під Солом'янським судом Києва, котрий затверджував запобіжний захід для міського голови Одеси Геннадія Труханова.

 

"В активістів вилучено два пристрої для відстрілу гумових куль, дві телескопічні палиці, гранату, кілька ножів, газові балончики і димові шашки", – повідомили в управлінні НПУ Києва.

 

Серед затриманих був чоловік, який застосував вогнепальну зброю і поранив поліціянта.

 

Увечері 17 лютого Шевченківський суд випустив Олександра Федорченка – так звати підозрюваного у стрілянині – на поруки групи народних депутатів, зокрема Єгора Соболєва, Семена Семенченка, Володимира Парасюка.

 

Як зазначив Соболєв, Федорченко (позивний "Брест") є "народним героєм України"; у складі батальйону "Донбас" він відбув низку боїв, зокрема перейшов через "Іловайський котел", підбив два ворожі танки та два панцеромобілі.

 

Єгор Соболєв запевняє, що чоловік не стріляв у поліціянтів прицільно, а "коли його під судом почали бити спецпризначенці, він дістав нагородний пістолет та вистрілив у асфальт".

 

19.02.2018