Колишнього нардепа затримали з документами руху "ДНР".

 

У колишнього народного депутата України Олександра Шепелєва, затриманого у п'ятницю, вилучили посвідчення співробітника "міністерства державної безпеки ДНР".

 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган.

 

"Головною військовою прокуратурою здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою одного з колишніх народних депутатів України у вчиненні низки тяжких та особливо тяжких злочинів, який з 2014 року перебував у розшуку. 8 лютого 2018 року вказану особу затримано співробітниками Служби безпеки України. При собі у затриманого виявлено ряд документів, у тому числі посвідчення співробітника так званого «міністерства державної безпеки Донецької народної республіки»", – поінформувала Сарган.

 

Також стосовно Шепелєва головною військовою прокуратурою здійснюється досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

 

"Наразі з затриманим проводяться процесуальні дії, пов’язані з обранням запобіжного заходу. До Печерського районного суду м. Києва подано клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", – повідомила Сарган.

 

Аґенція УНІАН нагадує, що Шепелєва 27 грудня 2012 року оголосили у міжнародний розшук. 5 липня 2013 року його затримали в Угорщині та за результатами проведення процедури екстрадиції 26 березня 2014 року спровадили до України. Проте 6 липня 2014 року Шепелєв втік з-під варти, відтак його того ж дня повторно оголосили у міжнародний розшук, а суд обрав щодо нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

 

Правоохоронні органи РФ 19 березня 2015 року затримали Шепелєва на території Московської області. На підставі клопотання Генеральної прокуратури України Росія розпочала екстрадиційну перевірку щодо видачі Шепелєва.

 

Згідно з даними ГПУ, Шепелєв підозрюється у вчиненні організації умисного вбивства та замаху на умисне вбивство двох або більше осіб, на замовлення, за попередньою змовою групою осіб; організації заволодіння транспортним засобом; організації розкрадання державних грошових коштів ПАТ "Родовід Банк", їхньої легалізації та службового підроблення.

 

Уродженець Горлівки Олександр Шепелєв був народним депутатом у 2007-2012 роках. Обирався до парламенту за списком "Батьківщини" Юлії Тимошенко – згодом перебіг у табір Партії реґіонів.

 

09.02.2018