20-річного жителя Почаївської громади засудили до 15 років в'язниці за державну зраду.

Тернопільський суд засудив 20-річного жителя Почаївської громади до 15 років в'язниці за державну зраду. В чоловіка також конфіскували все його майно. Доведено, що житель села Старий Тараж Владислав Кононенко збирав інформацію про військові та цивільні об’єкти області й пересилав її спецслужбам Росії. Правоохоронці затримали його в січні 2023 року.

 

 

20-річного мешканця Кременецького району завербували росіяни на початку повномасштабного вторгнення. До того Владислав Кононенко вже публікував у соцмережах прокремлівські повідомлення. За даними слідства, зрадник впродовж серпня 2022 – січня 2023 збирав інформацію про розміщення об’єктів критичної інфраструктури й особливості їх роботи на території західних регіонів. Насамперед його цікавили локації та технічні характеристики місцевих електропідстанцій. Отримані дані він передав ворогу через Telegram.

 

Ці дані спецслужбам РФ були необхідні для підготовки і проведення серії прицільних ракетних ударів. Співробітники СБУ викрили зловмисника і затримали на спробі передачі окупантам розвідданих з власного смартфона.

 

«При розслідуванні провадження про державну зраду правоохоронці встановили також причетність цього чоловіка і до поширення в інтернеті матеріалів із запереченням збройної агресії Російської Федерації проти України, возвеличення її військових. Використовуючи профіль в одній із соціальних мереж, підозрюваний активно висловлював підтримку діям учасників терористичної організації ДНР та найманців ПВК “Вагнер”, а також виправдовував воєнні злочини окупантів під час проведення так званої “спецоперації”», – повідомили в прокуратурі Тернопільщини.

 

Владислава Кононенка обвинувачували за ч. 2 ст. 111, ч. 3 ст. 436-2 КК України, а саме у державній зраді й поширенні матеріалів із запереченням збройної агресії Росії проти України, глорифікації її учасників. Тернопільський міськрайонний суд засудив жителя села Старий Тараж Почаївської громади до покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного майна. Зараз він перебуває під вартою. На вирок суду ув’язнений може ще подати апеляційну скаргу.

 

28.06.2024