У ПАРЄ прийняли резолюцію про мови нацменшин з Україною у підтексті.

 

У Парламентській асамблеї Ради Європи прийняли резолюцію щодо захисту мов національних меншин в Європі. При цім питання закону про освіту, через який Угорщина заявила про блокування європейських та євроатлантичних прагнень України, згадувалося лише у пояснювальній записці доповідача.

 

Про це повідомляє УНІАН.

 

Так, під час обговорення доповіді "Захист та просування регіональних мов чи мов меншин в Європі", автором якого виступила депутат від Угорщини Роза Гоффманн (Rozsa Hoffmann, група Європейської народної партії), Україну згадали лише в контексті дискусії, яка відбулася у жовтні 2017 року на минулій сесії. Зокрема, у пояснювальній записці йдеться, що новий український закон про освіту трактує мову, якою говорять національні меншини, як іноземну.

 

"Це робить обов'язковим використання офіційної мови у навчанні, і лише певні предмети можуть викладатися на офіційних мовах Європейського Союзу, починаючи з п'ятого класу, за умов, які ще досі не визначені. Це фундаментальна концептуальна відмінність: викладання німецькою, польською, угорською, румунською, болгарською, словацькою чи грецькою мовами не виправдовується тим, що вони є європейськими мовами, але тим, що вони є рідною мовою меншин, що проживають в Україні", – йдеться у додатку.

 

Автор доповіді вважає, що обов'язки, взяті країною під час ратифікації Хартії регіональних мов або мов меншин та Рамкової конвенції, не можуть бути замінені викладанням офіційних мов Європейського Союзу на певних рівнях або за додаткових умов.

 

"Таке рішення не враховує мови меншин, які не є офіційними мовами Європейського Союзу. Я твердо вірю, що при прийнятті нового законодавства країна не виконала свої міжнародні зобов'язання та стандарти Ради Європи", – прописала Гоффманн.

 

У резолюції в цілому йдеться про забезпечення розвитку мов меншин та їхній захист, викладено пропозицію створити окрему премію для країни, яка робитиме це найкраще.

 

"За" проголосувало 130, "проти" – 10 депутатів, "утрималося" – 24.

 

23.01.2018