У Косові вчинено атентат проти одного з лідерів просербського руху Олівера Івановича.

Його вбивство може завадити діалогові між Белградом та Пріштиною, який мав би відновитися після майже річної перерви.

 

                                                            Олівер Іванович

 

Лідер сербської партії «Свобода, демократія, правда» (Слобода, демократија, правда – СДП) Олівер Іванович був застрелений біля офісу партії в місті Косовська Мітровіца, що в Північному Косові, приблизно о 8.15 за місцевим часом, – повідомило сербське видання «Політика».

 

За словами речниці СДП Ксенії Божович, політик отримав п'ять вогнепальних поранень. Івановича доправили в лікарню, але лікарі не змогли його врятувати. «Все відбувалося протягом двох-трьох хвилин. У момент, коли Іванович заходив до офісу партії, в нього було скоєно кілька пострілів», – розповіла вона журналістам.

 

За повідомленнями місцевої поліції, зловмисників, котрі нападали на політика, було кілька. Всі вони зникли з місця злочину. Правоохоронці проводять операцію з їхнього затримання.

 

Після вбивства було відкладено початок перемовин між Белградом і Пріштиною. У вівторок, 16 січня, переговори мали розпочатися на технічному рівні, але сербська делегація відмовилася брати участь в них після новин про атентат.

 

Попередні розмови були перервані в березні минулого року, після затримання у Франції косовського політика Рамуша Харадіная на підставі ордера, виданого владою Сербії. Сьогодні Харадінай обіймає посаду прем'єр-міністра Косова.

 

Вбивство Івановича засудили провідні представники Косова, Сербії та Європейської Унії. Президент Сербії Олександр Вучич скликав екстрене засідання Ради безпеки. Співробітники європейської місії EULEX Косова заявили про готовність надати місцевій поліції допомогу в затриманні злочинців.

 

64-річний Олівер Іванович був одним з лідерів косовських сербів. У 2008-2012 роках він обіймав посаду держсекретаря у справах Косова в уряді Сербії. У січні 2016 року був засуджений до дев'яти років в'язниці за звинуваченням у військових злочинах проти албанців в 1999 році. Іванович наполягав на своїй невинуватості. У лютому 2017 року після апеляції вирок було скасовано.

16.01.2018