Kroll виявив у діяльності "ПриватБанку" часів Коломойського шахрайств на $5,5 млрд.

 

Розслідувальна аґенція Kroll встановила, що «ПриватБанк» до його націоналізації наприкінці 2016 року був об'єктом шахрайства, котре завдало збитків тепер уже націоналізованому банкові на $5,5 млрд.

 

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті Національного банку України за підсумками форензик аудиту.

 

«Результати незалежного розслідування компанії Kroll підтвердили, що «ПриватБанк» був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом десяти років до націоналізації, що призвело до завдання банку збитків в розмірі щонайменше $5,5 млрд», – ідеться в повідомленні НБУ.

 

Згідно з прес-релізом Центробанку, розслідування встановило факт виведення коштів із банку і приховування джерел походження коштів.

 

«Існують чіткі ознаки того, що кредитні кошти були використані для придбання активів і фінансування бізнесу в Україні та за кордоном на користь екс-акціонерів і груп афілійованих з ними осіб», – наголошено в документі.

 

Механізми, що використовували для маскування джерел і реального призначення кредитів, мають характерні ознаки скоординованої схеми відмивання грошових коштів.

 

«Обсяг операцій і швидкість їхнього проведення (протягом декількох хвилин між операціями), відсутність обґрунтованого економічного зв'язку між особою, що погашає кредит, і початковим позичальником, а також широке використання офшорних компаній спеціального призначення (SPV) свідчать про спроби приховати справжнє призначення коштів від регуляторів та інших стейкхолдерів», – ідеться у повідомленні НБУ.

 

Аудит також виявив «банк у банку». «Центральним елементом організованої махінації з кредитним портфелем і виведенням коштів була тіньова банківська структура всередині «ПриватБанку», – ідеться в прес-релізі. Ця секретна структура нібито забезпечувала проведення платежів і сприяла руху коштів сотнями кредитних договорів на мільярди доларів США в інтересах осіб, пов'язаних з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб. До цієї тіньової банківської структури були залучені сотні працівників «ПриватБанку».

 

Тіньова структура також управляла корпоративним кредитним портфелем пов'язаних осіб: під її контролем надавалися нові кредити, які зазвичай використовували для погашення основної суми та відсотків за існуючими кредитами пов'язаних осіб (циклічне перекредитування).

 

Щодо балансу банку, то розслідування Kroll встановило, що до націоналізації банку в грудні 2016 року понад 95% корпоративного кредитного портфеля надали сторонам, пов'язаним з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб. «В кінці 2016 року 75% кредитного портфеля було консолідовано в кредити 36 позичальникам, пов'язаним з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб. Більшість з них не погашаються і є простроченими, що призвело до збитків банку щонайменше в $5,5 млрд», – йдеться у повідомленні. Національний банк зазначає, що такі результати розслідування Kroll підтвердили попередні висновки самого регулятора. НБУ також заявив про готовність ознайомити правоохоронні органи з результатами розслідування.

 

16.01.2018