У 2017 році на кір занедужало 4782 особи.

 

У 2017 році в Україні на кір захворіло, згідно з офіційними даними, 4782 особи, серед них 75% – діти.

 

Про це повідомила на прес-конференції у вівторок в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, інформує аґенція УНІАН.

 

З її слів, із загальної кількості недужих на кір у 86% не було щеплення проти цього вірусного захворювання.

 

"До України вірус кору потрапив з Румунії, де також низький рівень вакцинації. Лікування кору не існує. Помирає одна особа з 900, які хворіють на кір. Єдиний захист – вакцинація. В Україні зараз триває спалах кору, бо був зруйнований захисний щит від кору – загальна вакцинація. Спалах був неминучим. За останні півроку через кір померли 6 осіб – 4 дитини та 2 дорослих. Усі випадки зафіксовані в Одеській області", – поінформувала Супрун.

 

Очільниця міністерства підкреслила, що в Україні достатньо "якісних бельгійських вакцин проти кору".

 

"У 2016 році ми мали 45% вакцинованих. Менш як 1% дітей мають протипоказання до вакцинації – ці діти є ослабленими. Зараз маємо 88% від запланованих обсягів вакцинування проти кору", – сказала Супрун.

 

Міністерство охорони здоров'я підтримало заходи щодо недопуску невакцинованих дітей до шкільних закладів. Супрун закликала дитячих лікарів пояснювати необхідність вакцинування проти вірусних хвороб.

 

"Ми чуємо про випадки, коли лікарі видають підроблені довідки про щеплення. Це є порушення основ лікарської етики. Для таких людей у кримінальному кодексі є 325-а стаття, згідно з якою таким лікарям загрожує позбавлення волі від 5 до 8 років", – пригрозила Супрун.

 

16.01.2018