Прем'єр-міністр Румунії подав до демісії.

Причиною цього став його конфлікт з лідером урядової Соціал-демократичної партії.

 

                                                             Міхай Тудосе

 

Керівник уряду Румунії Міхай Тудосе (Mihai Tudose) в понеділок, 15 січня, пішов у відставку після семи місяців перебування на посаді. Як повідомляє румунська інформаційна аґенція Agerpres, на засіданні національного виконкому Соціал-демократичної партії (СДП) йому було відмовлено в довірі.

 

Причиною позбавлення Тудосе партійної підтримки став конфлікт з головою СДП, Лівіу Драґні (Liviu Dragneą), пов'язаний зі скандалом навколо міністра внутрішніх справ Румунії Кармен Дан (Carmen Dan). Минулого тижня Тудос вимагав відставки керівниці МВС, звинувативши її у брехні та в працевлаштуванні некомпетентних людей. Однак Дан, близька соратниця Драґні, відмовилася підкоритися, а лідер СДП став на її бік.

 

«Я їду до палацу Вікторії, щоб забрати свої речі», – повідомив Міхай Тудосе журналістам, виходячи з штаб-квартири Соціал-демократичної партії після засідання виконкому. Водночас він підкреслив, що йде зі своєї посади «з високо піднятою головою». Нагадаємо, що політик обіймав посаду прем'єр-міністра Румунії з червня 2017 року.

 

Незважаючи на те, що на парламентських виборах в Румунії перемогла коаліція з «Альянсу лібералів і демократів» та СДП, її лідер Лівіу Драґні не може очолити уряд через судимість. 2016 року він був засуджений до двох років умовного ув'язнення у справі про фінансові махінації.

 

Попередник Тудосе на посаді прем'єр-міністра Сорін Ґріндяну (Sorin Grindeanu) був відсторонений від посади через півроку після того, як її зайняв. Тоді СДП проголосувала за вотум недовіри нею ж висунутому прем'єру, пояснивши своє рішення неефективною роботою уряду.

16.01.2018