Група європейських експертів з боротьби з фейками провела перше засідання.

Вони мають розробити для Європейської Унії стратегію боротьби проти неправдивої інформації в інтернеті.

 

                                                   Марія Габріел

 

Зустріч провели в Брюсселі в понеділок, 15 січня. У групу входить 40 осіб, це фахівців у царині права, мас-медіа й інтернет-технологій, а також представники громадянського суспільства. Її очолює професорка Утрехтського університету в Нідерландах Мадлен Де Кок Бунінґ (Madeleine de Cock Buning), котра спеціалізується в галузі інтелектуальної власності, авторського права і законодавства про засоби масової інформації.

 

«Група займатиметься розробкою механізму, який дасть змогу виявляти недостовірні відомості й обмежувати їхнє поширення», – заявила єврокомісарка з питань цифрової економіки і суспільства Марія Габріел, підсумовуючи перше засідання. За її словами, швидкість, з якою поширюється неправдива інформація, «шкодить демократії та негативно позначається на репутації ЗМІ».

 

Марія Габріел запевнила, що нова концепція, яку група планує подати на розгляд Європейської комісії наприкінці квітня, жодним чином не посягатиме на свободу думок і право на доступ до інформації. «Ніхто не збирається примушувати громадян вірити або не вірити тій чи іншій інформації», – процитувало її слова видання LaPresse.

 

Члени групи збиратимуть і вивчатимуть лише ті фейкові новини, які не є протизаконними, оскільки для інших неправдивих повідомлень є достатньо правових інструментів на європейському та національному рівнях.

15.01.2018