СБУ розслідує відмову священиків УПЦ МП провести панахиду над дитиною.

 

Прокуратура Запорізької області відкрила кримінальне провадження за фактом порушення рівноправності громадян за релігійною ознакою після відмови священиків УПЦ МП провести панахиду над 2-річним хлопчиком через те, що він не був хрещений у Московському патріархаті. 

 

Розслідуванням займається слідчий відділ управління Служби безпеки України в області. Про це повідомила прес-служба прокуратури.

 

Провадження відкрили за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.161 КК України "стосовно вчинення окремими представниками Запорізької єпархії Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), ГО «Союз православний "Радомир"» та іншими невстановленими особами умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, що спричинили тяжкі наслідки у вигляді виникнення сутичок та масових заворушень в Запорізькій області та інших регіонах України".

 

Правоохоронці попередньо можуть констатувати, що представники єпархії "допускають вибірковий підхід до здійснення релігійних обрядів, надаючи перевагу тим особам, які проходили обряди хрещення саме в УПЦ МП, чим ображають почуття громадян у зв’язку з їх релігійними переконаннями".

 

Окрім того, прокуратура запідозрила підозріле і у висловлюваннях представників УПЦ МП.  "Вказані особи засуджують спілкування представників церкви українською мовою, чим принижують національну честь громадян України. Крім того, деякі представники вказаних релігійних організацій останнім часом допускають висловлювання за єдність слов’янських православних народів під духовним наставництвом Російської православної церкви (РПЦ). Серед прихожан храмів розповсюджується інформація про необхідність об’єднання України з Росією та засуджується європейський напрям розвитку нашої держави, засуджується проведення антитерористичної операції, а також виправдовуються агресивні дії Російської Федерації по відношенню до України", – йдеться у повідомленні.

 

Хлопчик загинув у Запоріжжі за трагічних обставин 31 грудня.

 

У день похорону в двох церквах УПЦ МП відмовилися проводити панахиду над тілом дитини через те, що малюк був хрещений у церкві Київського патріархату. 

 

Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука підтримав позицію священиків.

 

У відповідь на вчинок попів Московського патріархату виникла ідея протестної акції – люди, обдурені цієї історією, приносили іграшки до стін храмів УПЦ МП по всій Україні. В Запоріжжі на протестувальників кинулися з кулаками молодики.

 

12.01.2018