Україна витиснула Росію з ПАРЄ на найближчу сесію.

 

Українська делеґація спільно зі своїми союзниками недопустила повернення Росії у ПАРЄ, попри значні зусилля Москви обійти накладені асамблеєю санкції. 

 

Із такою заявою виступив голова представництва України у Раді Європи Дмитро Кулеба, коментуючи заяви з Москви про відмову брати участь у січневій сесії ПАРЄ. 

 

"Ми цього разу не просто захистили інтерес України. Ми захистили і Раду Європи від спроб зруйнувати її інституційний авторитет заради Росії", – прокоментував Кулеба на своїй сторінці у Facebook.

 

Зі слів пана дипломата, російська делеґація сильно прагнула повернутися, а своїх опонентів називала "русофобською меншістю". Кулеба прогнозує, що 2018 рік росіяни проведуть у спробах внести зміни до регламенту ПАРЄ, виключивши санкції взагалі, аби повернутися в січні 2019 року. Москва покладається на сприяння генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда, який виступив за скасування обмежень проти РФ іще наприкінці минулого року, а також на майбутнього голову ПАРЄ Мікеле Ніколетті.

 

"У вересні-листопаді все у них йшло як по маслу. І навіть наші друзі почали нас психологічно готувати до поразки. Але правило «Грай до кінця» ніхто не скасовував. І у цьому самому кінці я щиро вітаю усю нашу русофобську меншину! Результат ми даємо, хоча цього разу це було безпрецедентно складно", – визнав Кулеба.

 

"Зусилля генсека Ради Європи Ягланда виявилися марними, адже більшість делегатів й надалі не готові приймати РФ без санкцій через анексію Криму і війну на Донбасі", – прокоментував голова української делеґації у ПАРЄ Володимир Ар'єв на своїй сторінці у Facebook.

 

Зі слів Ар'єва, прихильники РФ не здалися. Він передбачає спроби змінити регламент ПАРЄ, аби прибрати звідти можливість запровадження санкцій проти національних делеґацій.

 

"Цинізм вищого ґатунку від певних очільників РЄ: це все одно, що не засуджувати злочинця, а змінити свої закони так, щоб злочинець таким не вважався! Саме проти цього нам доведеться боротися протягом сесії 2018 року", – зазначив Ар'єв.

 

11.01.2018