Вибух на облавку – такою вважають у Польщі головну версію смоленської авіакатастрофи.

Цю версію також підтвердили міжнародні експерти.

 

 

Польська підкомісія з розслідування катастрофи президентського літака Ту-154 під Смоленськом 2010 року акцептувала висновки міжнародного експерта про те, що на борту сталося кілька вибухів. Як повідомляється у звіті ґреміуму, який цитує Polskie Radio, у середу, 10 січня, під час пленарного засідання підкомісії з повторного розслідування авіакатастрофи було заслухано доповідь міжнародного експерта в царині дослідження авіаційних інцидентів Френка Тейлора (Frank Taylor).

 

«Ліве крило літака Ту-154М було зруйноване внаслідок вибуху зсередини. Існувало кілька джерел вибуху – в крилі, підкрилку й фюзеляжі – що підтверджено аналізом ударяння дверей об землю», – заявив Тейлор. Він також запевнив, що береза, яка стояла на шляху літака, «не мала впливу на первинне руйнування крила».

 

«Ці висновки були прийняті членами підкомісії і становлять один з ключових висновків технічного рапорту», – йдеться в повідомленні.

 

Нагадаємо, що 10 квітня 2010 року літак Ту-154 тодішнього президента Леха Качинського зазнав аварії при заході на посадку в аеропорту «Смоленськ-Північний». На облавку перебувало 96 осіб: 88 пасажирів і вісім членів екіпажу, що летіли на траурні заходи до Катині. Всі вони загинули.

10.01.2018