Жорсткіше боротися з провокаційним контентом вимагає Єврокомісія від соцмереж.

Зокрема, ЄК зажадала, аби нелегальні повідомлення видаляли впродовж двох годин.

 

 

Вимога пролунала під час закритої зустрічі кількох єврокомісарів (віце-президент ЄК Андрус Ансіп, єврокомісар з внутрішніх справ Дмитріс Аврамопулос, єврокомісарка з питань внутрішнього ринку й послуг Ельжбета Бєнковська, єврокомісарка з правових Вера Юрова, єврокомісар з безпекових питань Джуліан Кінг, єврокомісарка з питань цифрової економіки Марія Габріель) та представників близько 20-ти компаній, котрі надають свої інтернет-платформи для масового користування. Зустріч відбулася у вівторок, дев’ятого січня, в Брюсселі. На ній розглядали питання протидії поширенню нелегального контенту.

 

Дмитріс Аврамопулос зазначив, що видалення нелегальної інформації не повинно тривати більше двох годин. «Інформація про видалений вміст повинна бути надана правоохоронним органам, щоб надалі вона могла бути використана як доказ у проведенні розслідувань», – цитує його слова видання EUobserver.

 

Ця вимога є одним із пунктів масштабніших зусиль Європейської Унії, спрямованих на те, щоби змусити компанії вживати оперативніших заходів проти інтернет-контенту, який підбурює до ненависті, насильства та тероризму.

 

«Ми обговорювали з представниками галузі необхідність оперативніших дій – якщо це можливо, на добровільній основі; але якщо необхідно, ми розглянемо подальші кроки», – сказав після зустрічі Джуліан Кінг.

 

Єврокомісія ще у вересні минулого року заявила: «Те, що незаконно в офлайні, також має бути незаконним в інтернеті». Водночас представники ЄК визнали, що національні правила можуть відрізнятися щодо одного і того ж змісту. Інтернет-платформам доведеться зважати на правила окремих країн-членів, щоби зрозуміти і вжити відповідних дій.

10.01.2018