На українсько-польському кордоні тривають акції протесту.

 

 

Нині, 10 січня, у пунктах пропуску «Шегині – Медика» та «Рава-Руська – Гребенне» з українського боку відбуваються акції протесту, пов'язані зі змінами у Податковому кодексі, які набули чинності з початком 2018 року.

 

Попередньо анонсували, що рух перекриють і на під'їзді до пункту пропуску «Краковець – Корчова», однак станом на тепер активістів там нема. Безперешкодно перетнути кордон з Польщею на Львівщині можна через пункти пропуску «Угринів – Долгобичув», «Грушів – Будомєж» та «Смільниця – Кросьцєнко». Про величину черг тут у режимі on-line сповіщає Фіскальна служба України на сайті Львівської облдержадміністрації

 

Щодо причин нинішнього протесту, то його учасники не згідні зі змінами у законодавстві, які передбачають, що тепер без додаткового мита особа може ввезти в Україну товар на 500 євро раз на 72 години, при тому для цього треба бути за межами України протягом 24-х годин.

 

Якщо кордон перетинати частіше, тоді обмеження щодо вартості товару – 50 євро.

 

Учасники акції ходять пішохідним переходом. Є домовленість між протестувальниками та правоохоронцями, що кожні півгодини будуть пропускати по 10 автомобілів.

 

Натомість у ГО «Комітет підприємців Львівщини» позитивно поставилися до змін у Податковому кодексі. У коментарі виданню "Дивись.info" голова КПЛ Андрій Дячишин заявив, що у такий спосіб обмежується потік «сірого» імпорту до країни, забезпечуються умови для розвитку легального імпорту, за чим стоїть розвиток і розширення підприємницької діяльності. «Легальні товари – це також додатковий захист прав споживача», – сказав пан Дячишин.

 

10.01.2018