Польський прем'єр Матеуш Моравєцький провів анонсовану реконструкцію уряду.

 

Вісім міністрів попереднього уряду Беати Шидло втратили посади (троє, властиво, змінили), серед них найодіозніші — міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський та міністр оборони Антоні Мацєревич.

 

Новим міністром закордонних справ став Яцек Чапутовіч, виходець з академічного середовища, в уряді Беати Шидло був заступником міністра.

 

 

Яцек Чапутовіч — це 62-річний професор політології і випускник аспірантури в Оксфорді. З МЗС та держслужбою він пов'язаний віддавна –  з 1990 року був директором Консульського та міграційного департаменту (до 1992 року), а в 2006-2008 —  Департаменту стратегії і планування зовнішньої політики. Потім був головою Адміністративної ради Європейського інститут держуправління у Маастрихті (2006–2010), а в 2008-2012 роках — також і директором Національної школи державної адміністрації. Від січня 2017 — директор дипломатичної академії МЗС. В 2014 був також членом програмної ради PiS.

 

Власне він є автором відомої статті в тижневику "Do Rzeczy", в якій доводив, що вибір Дональда Туска на другий термін на пост голови Європейської Ради відбувся з порушеннями чинного законодавства.

 

Попередньо спекулювали, що Вітольда Ващиковського має замінити Кшиштоф Щерський з Канцелярії президента. Однак цей політичний трансфер не відбувся, і Матеуш Моравєцький змушений був швидко знайти кандидата, добре підготовленого до виконання функцій глави МЗС, а також прийнятного як для Ярослава Качинського, так і для Анджея Дуди.

 

В антикомуністичному русі — з 1970-х років, був в "Солідарності" і русі "Свобода і мир". В 1988–1990 роках був одним із 135 членів Громадянського комітету "Солідарність". 12 років тому його текст "Функціонування держави і суспільний капітал" був перекладений до 45 числа журналу "Ї" на тему "У пошуках втрачених еліт".

 

Характерною є назва доповіді, з якою він виступив в Конституційному суді Польщі у листопаді минулого року: "Європа держав, федерація чи імперія, візія Європейської Унії Польщі з перспективи Польщі".

 

Новим міністром фінансів стала Тереса Червінська (Teresa Czerwińska), котра до цього працювала заступницею статс-секретаря в цьому ж відомстві. Міністерство інвестицій та розвитку очолив Єжи Квєцінський (Jerzy Kwieciński), до цього часу він працював там статс-секретарем.

 

Міністром підприємництва та технологій призначено Ядвіґу Емілєвич (Jadwiga Emilewicz), котра до цього працювала заступницею статс-секретаря в Міністерстві розвитку. Новим міністром охорони здоров’я став Лукаш Шумовський (Łukasz Szumowski) – колишній  заступник статс-секретаря в Міністерстві науки і шкільництва.

 

Маріуш Блащак (Mariusz Błaszczak), котрий досі був міністром внутрішніх справ та адміністрації став міністром національної оборони. Натомість новим очільником Міністерства внутрішніх справ та адміністрації став віце-сіпкер Сейму Йоахім Брудзінський (Joachim Brudziński).

 

Міністром довкілля призначено Генрика Ковальчика (Henryk Kowalczyk), котрий досі був головою Постійного комітету Ради міністрів.

 

 

Нагадаємо, що сьомого грудня минулого року президент Польщі Анджей Дуда прийняв відставку уряду Беати Шидло і затвердив на посаді прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравєцького.

09.01.2018