Шеф МЗС Німеччини на річниці Варшавського повстання перепросив поляків за злочини нацистів.

Польські політики, своєю чергою, нагадали Берліну про свої вимоги щодо репарацій за шкоду, завдану окупацією.

 

 

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас (Heiko Maas) попросив у поляків пробачення за злочини, вчинені нацистською Німеччиною під час Другої світової війни. «Мені соромно за те, що було скоєно у вашій країні німцями і в ім'я німців. І мені соромно, що цю провину після війни занадто довго замовчували», – заявив німецький міністр у четвер, першого серпня, на церемонії в честь 75-ї річниці Варшавського повстання. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Варшавське повстання розпочалося 1 серпня 1944 року. Воно було організовано командуванням Армії Крайової. Повстання, під час якого партизанам вдалося відвоювати частину Варшави, тривало 63 дні й закінчилося капітуляцією поляків. Внаслідок боїв на вулицях польської столиці загинуло близько 200 тисяч поляків.

 

«Варшава була зруйнована, але не зломлена», – заявив Гайко Маас на церемонії, яка проходила  у варшавському районі Воля (Wola), де 1944 року солдати СС вбили близько 50 тисяч мирних громадян. Міністр зазначив, що злочини, вчинені 75 років тому нацистською Німеччиною проти мешканців Варшави, «практично не піддаються опису».

 

Польський колега Мааса Яцек Чапутовіч (Jacek Czaputowicz) скористався моментом, аби вчергове поставити питання про репарації. Він нагадав про жертви серед мирного населення і руйнування Варшави на 85 відсотків. «Збитків, заподіяних Польщі та полякам, злочинці так і не відшкодували. Самі поляки своїми зусиллями та своєю працею відбудували зруйновану столицю. Цей факт є наочною ілюстрацією ширшої проблеми, яка заважає полякам визнати питання репарацій закритим», – наголосив Чапутовіч.

 

 

01.08.2019