Міхеїла Саакашвілі засуджено до трьох років в'язниці.

Таке рішення ухвалив Тбіліський міський суд.

 

 

Процес над екс-президентом Грузії та колишнім очільником Одещини Саакашвілі суддя Тбіліського міського суду Георгій Аревадзе провадив заочно. Підсудному інкримінували зловживання службовим становищем у справі Сандро Гіргвліані – співробітника одного з банків в Тбілісі. Про це повідомив інформаційний портал Georgia Online.

 

Справу розглядали протягом двох років. Як встановило слідство, Міхеїл Саакашвілі у часи свого президентства незаконно пообіцяв тодішньому керівникові Департаменту конституційної безпеки Даті Ахалаї, що помилує засуджених за вбивство Сандро Гіргвліані, і потім вже в обхід Комісії з помилування помилував Геронтія Аланію, Михайла Бібілурідзе, Автанділа Апциаурі і Александра Гачаву, створивши правовий важіль для умовно-дострокового звільнення засуджених.

 

Суть справи полягала в тому, що названі грузинські поліціянти викрали Гіргвліані в січні 2006 року після сварки в одному з тбіліських барів, відвезли в приміський ліс і жорстоко побили. Викрадений зумів втекти, але заблукав у темряві й загинув, впавши в яр. Чотирьох поліціянтів високого рангу, котрі викрали Гіргвліані, пізніше засудили до кількох років тюремного ув'язнення. Однак батьки загиблого, його друзі й лідери опозиції стверджували, що викрадачі діяли не з власної волі, а виконували наказ вищого керівництва МВС країни.

 

За версією слідства, для того, щоб не кидати тіні на керівництво МВС і членів свого найближчого оточення в «силових структурах», президент Саакашвілі порадив поліційним чиновникам, котрі викрали Гіргвліані, взяти всю провину на себе. Натомість пообіцяв їм швидке звільнення. Через три роки Саакашвілі видав указ про помилування близько 170-ти колишніх правоохоронців і військовослужбовців, серед яких виявилися і викрадачі Сандро Гіргвліані. Пізніше Європейський суд з прав людини дійшов висновку, що помилування цілої групи засуджених насправді було прикриттям для того, щоб звільнити з в'язниці тих, кому президент обіцяв свободу в обмін на мовчання.

 

Це перший вирок щодо Саакашвілі, який створює правові підстави для його екстрадиції з України до Грузії. Прихильники екс-президента назвали рішення суду політичним й таким, що суперечить конституції.

 

Проти Саакашвілі порушено ще кілька кримінальних справ. Його звинувачують в організації побиття депутата і бізнесмена Валерія Гелашвілі, котрий образив в одному з інтерв'ю дружину Саакашвілі – колишню першу леді Сандру Руловс; а також у розтраті бюджетних коштів і в жорстокому розгоні протестів. Проти беззбройних демонстрантів застосовували ґумові кулі, хоча в законодавстві немає прямого дозволу на їхнє використання.

05.01.2018