Чалий: Зброя США – це сигнал, що аґресія Росії матиме адекватну відповідь.

 

Посол України у США Валерій Чалий заявив, що рішення Сполучених Штатів про продаж Україні протитанкових ракетних комплексів – це сигнал, що будь-яка агресія Російської Федерації матиме адекватну відповідь.

 

Про це Чалий сказав у інтерв'ю "Голосу Америки".

 

"Основна причина [появи рішення про постачання зброї] – це те, що почули наш сигнал. І я як посол завжди на зустрічах з політиками в Конгресі, але і з адміністрацією [президента США] говорив, що мій досвід і наш досвід цієї гібридної війни з Росією показує: якщо ви демонструєте слабку позицію, агресор іде далі, якщо ви демонструєте силу, відкривається можливість для дипломатичної роботи. [Роботи] того ж посла Волкера, який дуже добре працює, але, не маючи такого потужного сигналу, Росія не хоче сідати за стіл переговорів і далі робити кроки назустріч", – сказав Чалий.

 

"Це сигнал. Питання не тільки в тому, які види озброєнь прийдуть, – хоча це також підсилює нашу обороноздатність. Головне – це чіткий сигнал Сполучених Штатів: будь-яка агресія, будь-яка спроба зруйнувати міжнародний порядок, який встановився, за собою буде мати адекватну відповідь", – наголосив посол.

 

Відповідаючи на питання про те, як Україна сприймає вимоги Вашингтона щодо реформ, зокрема щодо реальної боротьби з корупцією, Чалий зазначив, що США дійсно допомагають Україні "не тільки у програмі оборонної безпеки, а й реформування України". Посол запевнив, що "наші цілі збігаються", а питання "в темпах" і "в тому, як це зробити".

 

Валерій Чалий запевнив, що він і сам відвертий у спілкуванні з керівниками України. "Інколи, можливо, – привідкрию роботу нашу – мої сигнали можуть навіть жорсткіші бути, ніж те, що звучить політично. І у нас дуже довірливий діалог, і ми виходимо часто з цих ситуацій. Я думаю, що це триватиме. Треба просто вміти робити вчасні ті кроки, які потрібно", – сказав Чалий.

 

03.01.2018