Щонайменше двоє осіб загинули під час протестів у Ірані.

Антиурядові акції, в яких здебільшого бере участь тамтешня молодь, тривають у країні вже кілька днів поспіль.

 

 

Протестні акції в Ірані розпочалися 28 грудня. Їхні учасники спершу протестували проти зниження рівня життя в країні й зростання цін. Згодом протестувальники почали висувати політичні гасла. Наприклад, на протестній акції, яка відбулася в Тегерані 30 грудня, студенти вигукували: «Не Газа, не Лівія, а моє життя для Ірану». Таким чином учасники висловили своє невдоволення тим, що уряд видає мільйонні суми на підтримку проіранських терористичних угруповань на Близькому Сході, замість того, щоби вкладати гроші в розвиток власної країни. 

 

На третій день антиурядових демонстрацій в Ірані деякі протести вилилися в силове протистояння, у багатьох містах зафіксовано сутички з поліцією. У місті Абхарі на півночі країни демонстранти підпалили величезні плакати з портретом верховного аятоли Ірану Алі Хаменеї. Надходять повідомлення про спроби захоплення адміністративних будівель і підпали. В Араку, що в центральній частині Ірану, протестувальники підпалили штаб-квартиру проурядової організації Басидж – іранського напіввійськового ополчення, що входить до складу Корпусу вартових Ісламської революції. У Мешхеді, другому за величиною місті Ірану, демонстранти спалили поліційний мотоцикл у ході сутичок з поліцією – повідомило видання Zeit Online

 

У місті Доруді в ніч на 31 грудня під час протистояння з поліцією загинули двоє людей. Про їхню смерть повідомив на державному телебаченні губернатор провінції Лорестан Хабібола Ходшастепур, не уточнюючи причин того, що сталося. Він поклав відповідальність за смерті на «іноземних аґентів».

 

Загалом іранська влада звинувачує в розпалюванні протестних настроїв деяких «контрреволюціонерів» та «іноземних агентів». Міністр внутрішніх справ Абдолреза Рахмані-Фазлі ​​закликав людей не брати участі в мітингах, оскільки, за його словами, «вони створять проблеми для самих себе та інших громадян». В ході кількаденних протестів у Ірані були арештовані десятки людей.

31.12.2017