Росія постачає нафту до КНДР всупереч санкціям ООН.

Раніше стало відомо, що санкції щодо Пхеньяна порушує також Пекін.

 

 

За кілька минулих місяців було зафіксовано принаймні три випадки, коли російські танкери транспортували нафтопродукти до Північної Кореї. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters із покликом на два високопоставлені західноєвропейські джерела в сфері безпеки на умовах анонімності. Джерела зазначили, що продаж нафти і нафтопродуктів з Росії до КНДР порушує санкції ООН, накладені на режим Кім Чен Ина.

 

При цьому одне з джерел зауважило, що Росія діє шляхом контрабанди. Водночас, за його словами, росіяни дещо змінили свої методи після того, як у вересні було виявлено несанкціоновані поставки нафтопродуктів до КНДР.  Тоді з’ясувалося, що принаймні вісім північнокорейських танкерів здійснили прямі поставки нафтопродуктів із російських далекосхідних портів до КНДР, хоча в документах були вказані інші кінцеві пункти призначення вантажу.

 

«У жовтні та листопаді російські судна кілька разів перевантажували нафтопродукти на танкери з Північної Кореї у відкритому морі», – повідомило одне з джерел. Більш точних даних інформатор не надав, пославшись на секретність. Російське МЗС і митниця відмовився коментувати ці повідомлення на запит Reuters, зроблений 27 грудня.

 

Супутникові ж дані, які аґенція змогла отримати, підтверджують, що три названі європейськими джерелами російські танкери в жовтні та листопаді здійснили дивні дії. Вийшовши з російських далекосхідних портів Славянка або Находка у відкрите море, вони відмикали транспондери, які дозволяли б визначати їхнє точне місцезнаходження. Одним із них був танкер «Витязь», який, за даними джерел, протягом жовтня переладовував нафтопродукти на північнокорейське судно Sam Ma 2 у відкритому морі.

 

Наприкінці жовтня прикордонники Південної Кореї затримали зареєстрований у Гонконгу китайський корабель, який передавав нафту північнокорейському судну, порушуючи санкції ООН.

30.12.2017