Бухгалтерові концтабору Аушвіц не вдалося уникнути в’язниці.

Федеральний конституційний суд Німеччини не прийняв до розгляду апеляцію 96-річного Оскара Ґрьонінґа.

 

 

У липні 2015 року колишнього есесівця Оскара Ґрьонінґа (Oskar Gröning), котрий працював бухгалтером у таборі смерті Аушвіц-Біркенау, земельний суд Люнебурга визнав винним у причетності до вбивства близько 300 тисяч осіб без безпосередньої участі в них. Тоді його засудили до чотирьох років в'язниці. 

 

Адвокати подали апеляцію до Федерального конституційного суду Німеччини, який має осідок у місті Карлсруе. В апеляції наголошувалося, що Ґрьонінґ надто літній чоловік й не може відбувати покарання через стан здоров'я. Проте найвища судова інстанція ФРН вирішила, що чоловік зможе отримувати всю необхідну медичну допомогу у в’язниці. Про це повідомило видання Spiegel Online

 

Ґрьонінґ служив у концентраційному таборі Аушвіц-Біркенау з 1942-го до 1944 року. У його обов'язки входив прийом грошей і цінностей, які здавали новоприбулі в'язні. Потім зібрані кошти есесівець відсилав до Берліна.

 

Концентраційний табір Аушвіц-Біркенау розташовувався в нині польському містечку Освенцимі, за 60 кілометрів від Кракова. Його вважають найбільшим і найжорстокішим нацистським табором смерті, одним із головних символів Голокосту. За різними оцінками, в Освенцимі було вбито близько 1,4 мільйона осіб, понад мільйон з них були євреями. Зараз на території табору працює музей.

29.12.2017