Консерватори формуватимуть урядову коаліцію з правими популістами.

Експерти припускають, що такий уряд може виступити за скасування антиросійських санкцій Європейської Унії.

 

                                 Гайнц-Крістіан Штрахе і Себастьян Курц

 

Через два місяці після парламентських виборів в Австрії консервативна Австрійська народна партія (Österreichische Volkspartei – ÖVP) досягла згоди з правопопулістською Австрійської партією свободи (Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ) про створення коаліційного уряду. Про це ввечері в п'ятницю, 15 грудня, повідомили лідери обох партій – чинний міністр закордонних справ Себастьян Курц (Sebastian Kurz), котрому президент республіки доручив сформувати кабінет, і голова FPÖ Гайнц-Крістіан Штрахе (Heinz-Christian Strache).

 

За словами голови FPÖ Курца, 16 грудня про програму коаліції і команду майбутнього уряду буде проінформований президент країни Александер Ван дер Беллен (Alexander Van der Bellen). Потім коаліційний договір буде репрезентований керівним органам обох партій, які повинні його затвердити. Про це повідомило видання Tagesspiegel.

 

Приведення 31-річного Себастьяна Курца до присяги як канцлера може відбутися вже в понеділок, 18 грудня. Одночасно з цією церемонією критики правих популістів Австрійської партії свободи запланували акцію протесту.

 

Нагадаємо, що на виборах у нижню палату парламенту Австрії, які пройшли 15 жовтня, перемогла ÖVP, набравши 31,5 відсотка голосів. На другому місці – Соціал-демократична партія Австрії (Sozialdemokratische Partei Österreichs, SPÖ) з 26,9 відсотками, на третьому – FPÖ, за них проголосували 26 відсотків виборців. Останні неодноразово виступали за налагодження стосунків з Кремлем і зняття з Росії санкцій ЄУ.

 

До цього часу уряд Австрії формували консерватори і соціал-демократи.

16.12.2017