США офіційно визнали Єрусалим столицею Ізраїлю.

Відповідне рішення у середу ввечері, 6 грудня, ухвалив американський президент Дональд Трамп.

 

 

Про своє рішення Трамп оголосив у офіційній заяві, зробленій в Білому домі. «Я дійшов висновку, що настав час визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. Ізраїль є суверенною державою, яка має право ухвалювати рішення про місцезнаходження власної столиці», – процитувало слова американського президента видання The New York Times.

 

Глава Білого дому доручив Державному департаменту запустити процес перенесення амбасади Сполучених Штатів з Тель-Авіва до Єрусалиму. «Цей процес починається негайно», – зазначив Трамп. 

 

Американський президент підкреслив, що зволікання в цьому питанні «не має нічого спільного з досягненням миру на Близькому Сході». Він зазначив, що Єрусалим є місцем перебування уряду Ізраїлю, його законодавчих органів і Верховного суду.

 

Водночас Дональд Трамп запевнив: «Ухвалене рішення не означає ослаблення прихильності США до пошуку довгострокового миру в регіоні. Вашінґтон глибоко відданий справі досягнення мирної угоди, прийнятної для обох сторін (Ізраїлю і палестинців, – Z). США готові повернутися до дводержавного вирішення близькосхідної проблеми, якщо обидві сторони цього хочуть».

 

Раніше європейські політики наполегливо застерігали Вашінґтон від визнання Єрусалима столицею Ізраїлю. «Необхідно уникати всього, що може перешкодити мирному врегулюванню та концепції створення двох держав – для ізраїльтян і палестинців. Майбутнє Єрусалима як столиці двох держав має стати предметом обговорення за столом перемовин», – заявила в понеділок, 5 грудня, в Брюсселі верховна представниця ЄУ зі зовнішньої політики і безпеки Федеріка Моґеріні. 

 

Нагадаємо, що Конгрес Сполучених Штатів ухвалив закон про перенесення амбасади ще 1995 року. Проте набуття ним чинності протягом минулих 22 років постійно переносили (щоразу на півроку) з тим обґрунтуванням, що це зашкодить безпеці Сполучених Штатів.

06.12.2017