Гройсман висловив Маргвелашвілі сподівання на збереження європейського курсу Грузії.

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман та президент Грузії Гіоргі Маргвелашвілі констатували тотальне порозуміння між двома кранами в питаннях захисту територіальної цілісності та засудження будь-якого прояву агресії.

 

Про це повідомляє прес-служба уряду за підсумками зустрічі Гройсмана та Маргвелашвілі у Тбілісі.

 

"Ми із задоволенням відзначаємо інтенсифікацію політичного діалогу між нашими державами. Хочу підкреслити, що Україна так само послідовно підтримує територіальну цілісність та суверенітет Грузії. Ми зацікавлені у стабільній ситуації у вашій державі та збереженні проєвропейського курсу", – сказав голова українського уряду.

 

Сторони відзначили, що нинішній рік у дипломатичних відносинах між Києвом та Тбілісі відзначився посиленням конструктивних та результативних перемовин, а відносини двох держав на всіх напрямах набули стратегічного характеру. "Ми продовжуємо наш діалог і поглиблюємо відносини між країнами", – сказав президент Грузії.

 

Зі слів Володимира Гройсмана, для країн важить співпраця в питанні деокупації, не менш важливою є співпраця в рамках зближення з НАТО та Євросоюзом, а також розвиток двосторонніх торговельних відносин. Зі слів прем'єра, країни мають потенціал наростити річний показник товарообігу до $1 млрд (за 2016 рік було $456 млн.).

 

На зустрічі Володимира Гройсмана з прем'єр-міністром Грузії Гіоргі Квірікашвілі йшлося про те, як використати один із найбільш перспективних напрямів роботи – розвиток транзитного потенціалу двох держав. Прем’єр-міністр України сказав, що поєднання географічних та транспортних можливостей Києва та Тбілісі може і мусить стати важливою складовою міжнародної ініціативи "Новий шовковий шлях".

 

З цим погодився і голова уряду Грузії. "Новий шовковий шлях неможливий без України. У вас є вихід до Європейського Союзу, у нас – до Китаю, з яким діє режим безмитної торгівлі", – сказав він.

 

Нагадаємо, наприкінці жовтня Азербайджан, Грузія і Туреччина урочисто відкрили нову залізницю Баку–Тбілісі–Карс, котра створює залізничне сполучення між Європою й Китаєм в обхід Росії і Вірменії.

 

У цьому ж контексті Володимир Гройсман нагадав, що у вересні в Одесі підписали меморандум про співпрацю між залізницями України, Азербайджану та Грузії, який сприятиме розвитку залізничних маршрутів через Кавказ до України та Євросоюзу та у зворотному напрямку.

 

Гройсман запропонував грузинській стороні продумати можливості залучення українських компаній до реалізації інфраструктурних проектів у рамках проекту "Нового шовкового шляху".

 

Голови урядів також присвятили частину розмови обміну досвідом реформ. Як зазначив Гройсман, Київ цікавить досвід Тбілісі в боротьбі з корупцією, формуванні ринку землі, великій приватизації.

 

28.11.2017