Україна спровадила білоруського дипломата у відповідь на "шпигунський скандал".

 

Міністерство закордонних справ України у відповідь на вислання з Білорусі першого секретаря українського посольства Ігоря Скворцова спровадило з України першого секретаря посольства Білорусі у Києві.

 

Про це повідомила речниця МЗС Мар’яна Беца у коментарі "Радіо Свобода".

 

З її слів, процедура відбулася на основі "принципу взаємності".

 

"У зв’язку з ситуацією, яка виникла навколо українського журналіста Павла Шаройка, і з рішенням білоруської сторони видворити з території Білорусі українського дипломата МЗС, на підставі принципу взаємності міністерство ухвалило рішення вислати з країни представника посольства Білорусі. Це перший секретар білоруського посольства. Він уже припинив роботу і залишив нашу державу", – сказала Беца.

 

Напередодні Комітет державної безпеки Білорусі повідомив, що журналіст "Українського радіо" Павло Шаройко, затриманий у Мінську 25 жовтня, зізнався, ніби він є співробітником кадрового апарату розвідки і працює під прикриттям в званні полковника. Його тримають під вартою, звинувачуючи у шпигунстві. 

 

Білоруські спецслужби стверджують, що під час обшуку в Шаройка нібито знайшли копії розвідувальних донесень.

 

"Зрештою Шаройко визнав, що є співробітником кадрового апарату військової розвідки, що працює під прикриттям, а також своє звання – полковник. Він також підтвердив, що координацію його розвідувальної діяльність здійснював співробітник Головного управління розвідки Міноборони Ігор Скворцов, який діяв під прикриттям радника посольства України в Білорусі", – повідомив офіційний представник КҐБ Дмітрий Побяржин.

 

З його слів, за діяльність, "не сумісну з дипломатичним статусом", Скворцова оголосили персоною нон-ґрата.

 

Посол України у Білорусі Ігор Кизим сказав у коментарі виданню TUT.BY, що Україна відкликала з Мінська першого секретаря свого посольства на прохання білоруської сторони. Амбасадор не уточнив, коли Скворцов залишив Білорусь, але сказав, що то було після 25 жовтня.

 

21.11.2017