Порошенко ініціював надзвичайне засідання через загострення стосунків із Польщею.

 

Президент України Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України та Польщі задля уникнення загострення стосунків між офіційними Києвом і Варшавою. 

 

Про це повідомив прес-секретар голови держави Святослав Цеголко на своїй сторінці у Facebook.

 

В Адміністрації Президента заявили, що засідання скликають "задля зміцнення стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща" і "щоб уникнути подальшої ескалації напруги", усвідомлюючи потребу вирішувати "будь-які проблемні питання" у двосторонніх зносинах винятково "у цивілізований європейський спосіб".

 

Речник Порошенка констатував: "Резонансні заяви з боку представників офіційної польської влади на адресу України та її керівництва, що лунають останнім часом, викликають серйозне занепокоєння та не можуть залишатися без належного реагування".

 

Цеголко заявив, що офіс Президента підтримує позицію Міністерства закордонних справ, оголошену Мар'яною Бецою, про те, що "в проєвропейській політиці української влади немає політиків, які мали б антипольські настрої", і "Україна – це стратегічний партнер Польщі".

 

Консультаційний комітет президентів є дорадчим органом, покликаним сприяти реалізації домовленостей між головами обох держав, спрямованих на поглиблення дружніх стосунків між Україною і Республікою Польща. Комітет очолюють зовнішньополітичні радники президентів.

 

Нагадаємо, напередодні президент Польщі Анджей Дуда та міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський заявили про неприпустимість перебування в українській владі осіб "із антипольськими і націоналістичними поглядами" і про потребу ревізії двосторонніх стосунків.

 

Ващиковський заявив, що перспектива візиту Дуди до України наразі під питанням.

 

У Польщі нагнітається криза, зумовлена неможливістю домовитися про впорядкування неофіційних пам'яток та поховань по обидва боки кордону. Польська влада звинувачує Україну в непоступливості, водночас сама відмовляється почати переговори про леґалізацію монументів, споріднених з історією українських визвольних змагань.

 

Український інститут національної пам'яті ініціював тимчасову заборону на ексгумації польських поховань і леґалізацію пам'яток після низки актів вандалізму супроти українських пам'яток у Польщі, котрі відбувалися при схваленні місцевої чи навіть центральної влади. Українські служби вимагають осуду актів вандалізму, відновлення знищених пам'яток, взаємної леґалізації всіх монументів.

 

08.11.2017