Арештовано колишніх членів уряду Каталонії.

Таке рішення ухвалила Національна судова палата (НСП) Іспанії в четвер, другого листопада.

 

 

НСП постановила заарештувати і тримати під вартою до судового розгляду вісьмох колишніх членів каталонської адміністрації, раніше відсторонених від посади іспанським урядом. Ці високі чиновники, а також деякі каталонські депутати були викликані до Мадрида – відповідно в НСП і верховний суд – для надання свідчень. Проти них генеральна прокуратура висунула звинувачення в незаконному проголошенні 27 жовтня незалежності Каталонії. Фігурантам справи інкримінують участь у заколоті й розтрату державних коштів – повідомила іспанська газета El Pais.

 

Таким чином суддя Кармен Ламела (Carmen Lamela) задовольнила вимогу прокуратури про арешт екс-заступника керівника адміністрації Оріела Жункераса (Oriol Junqueras) і сімох реґіональних міністрів. Свою вимогу прокуратура мотивувала побоюваннями, що ці особи можуть сховатися від правосуддя або знищити речові докази своєї провини. НСП також надіслала до Бельгії європейський ордер на розшук і арешт Пучдемона та ще чотирьох його соратників, котрі разом з ним перебувають у Брюсселі.

 

Напередодні під час прес-конференції в бельгійській столиці Пучдемон запевнив: «Я не маю наміру ховатися від іспанської юстиції; повернуся до країни зразу ж, щойно мені буде гарантовано справедливий судовий розгляд в Іспанії». 

 

Ще одного колишнього члена каталонського уряду Санті Вилу (Santi Vila), котрий керував департаментом у справах підприємництва та науки, прокуратура попросила залишити на волі під заставу в 50 тисяч євро. Віла подав до демісії ще до проголошення незалежності провінції. Проте, як повідомив представник НСП, від слідства він поки що не звільняється.

 

Справи шістьох каталонських парламентарів, на відміну від справ членів колишньої каталонської адміністрації, розглядають у верховному суді, оскільки депутати, за своїм статусом, не можуть бути засуджені в жодній іншій інстанції.

02.11.2017