Пола Манафорта звинувачено в змові проти влади США.

 

Звинувачення проти колишнього політтехнолога Віктора Януковича та екс-голови виборчого штабу Дональда Трампа висунув спецпрокурор Роберт Мюллер.

 

 

Загалом Пола Манафорта (Paul Manafort) звинувачують за 12 епізодами, в тому числі в змові проти влади США, говориться в заяві американського Міністерства юстиції, яку цитує телеканал CNBC. Справу проти нього порушено у рамках кримінального розслідування щодо російського втручання в президентські вибори в Сполучених Штатах 2016 року.

 

Це перші звинувачення щодо конкретних осіб, висунуті Мюллером з того часу, як він очолив розслідування в травні цього року. Як зазначили експерти, цей крок знаменує стрімкий поворот в розслідуванні «кремлівської справи», яка кинула тінь на перший рік президентства Дональда Трампа.

 

Звинувачення проти Манафорта охоплює період з 2006 до 2017 року. Головним чином звинувачення стосуються діяльності Манафорта як лобіста за кордоном. Окрім вже згаданих  звинувачень, йому інкримінують, зокрема, подання неправдивих свідчень, відмивання грошей, приховування рахунків в іноземних банках, ухилення від сплати податків.

 

Одночасно звинувачення висунуто багаторічному бізнес-партнерові Манафорта Річардові Ґейтсу (Richard Gates). За даними слідства, вони приховали факт отримання багатомільйонних сум за роботу на колишнього президента України Віктора Януковича і його Партію регіонів. У період з 2006 до 2013 року Манафорт і Ґейтс потай від американської влади працювали аґентами, котрі просували інтереси уряду України і її політичних партій, йдеться в обвинувальному висновку.

 

 

30.10.2017