Пол Манафорт міг відмивати гроші для Віктора Януковича.

Справу про це розслідує ФБР Сполучених Штатів.

 

 

Федеральне бюро розслідувань вивчає великі грошові перекази з рахунків офшорних компаній, пов’язаних з колишнім політтехнологом «Партії регіонів» Полом Манафортом, на рахунки в США. Таким чином американське компетентне відомство намагається з'ясувати, чи не відмивав він грошей для представників української влади часів Віктора Януковича.

 

Як подає видання BuzzFeed з покликом на свої джерела в ФБР, бюро виявило 13 таких підозрілих переказів на суму близько трьох мільйонів доларів, які здійснили в 2012-2013 роках. «На ці транзакції звернули увагу співробітники правоохоронних органів ще 2012 року, коли почали вивчати банківські перекази, щоб визначити: приховував Манафорт гроші від податкових органів чи допомагав режиму Януковича, близького до президента Росії Володимира Путіна, відмивати мільйони, викрадені через корупційні оборудки», – пише видання.

 

Грошові перекази були спершу замельдовані фінансовими установами США, які, за законом, зобов'язані повідомляти американське казначейство про будь-які угоди, які вони вважають підозрілими. Федеральний закон вимагає, щоб фінансові установи подавали звіти про касові операції, які перевищують $10 тис. за один день, навіть якщо ці операції є законними.

 

У банку відзначили незвичайну поведінку щодо п'яти офшорних компаній, які, за словами джерела у ФБР, пов'язані з Манафортом, зокрема Global Endeavor Inc. і Lucicle Consultants Ltd. Компанії відправляли гроші в американських доларах без пояснення походження і призначення. Країни, в яких проводили ці операції, зокрема Кіпр, Сент-Вінсент і Гренадини, відомі як офшорні оази для відмивання грошей. Слідчі знайшли докази того, що походження грошей ховалося за багатьма «шарами» компаній.

30.10.2017