ЄУ не планує втручатися у конфлікт між Мадридом і Барселоною.

Президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що не бачить місця для посередництва Унії в каталонському питанні.

 

 

На прес-конференції в Брюсселі у четвер, 19 жовтня, Туск повідомив, що перебуває в постійному контакті з прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм і що ситуація в Іспанії його турбує. Проте зазначив, що для втручання Європейської Унії в конфлікт між Мадридом і реґіональним урядом Каталонії немає підстав.

 

«Позиція інститутів ЄУ і держав-членів чітка: немає місця для посередництва, міжнародних ініціатив, акцій чи втручання. Ми всі маємо свої емоції, погляди, оцінки, але, формально кажучи, тут немає місця для втручання Унії. Голови держав і урядів розглядають цей конфлікт винятково як внутрішню справу Іспанії», – процитувало висловлювання Туска видання Neue Zürcher Zeitung. Тому, за його словами, на саміті ЄУ в Брюсселі це питання порушуватися не буде.

 

Раніше, під час прибуття на саміт, бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель заявила про «підтримку позиції уряду Іспанії». Вона також висловила надію, що буде знайдено розв’язання каталонської проблеми, згідно з Конституцією Іспанії.

 

Як ми вже повідомляли, іспанська влада в суботу, 21 травня, почне процедуру припинення самоврядування Каталонії і запровадження прямого правління з Мадрида. «Уряд Іспанії продовжить процедури, передбачені 155-ю статтею Конституції, для відновлення правового порядку в автономної Каталонії», — йдеться в офіційній урядовій заяві.

20.10.2017