Уряд Іспанії тимчасово позбавить Каталонію автономного статусу.

Таким чином Мадрид виконає свій ультиматум, виставлений каталонській владі.

 

                                                           Маріано Рахой

 

Іспанська влада в суботу, 20 травня, почне процедуру припинення самоврядування Каталонії і запровадження прямого правління з Мадрида. «Уряд Іспанії продовжить процедури, передбачені 155-ю статтею Конституції для відновлення правового порядку в автономної Каталонії», — йдеться в офіційній урядовій заяві, опублікованій в п’ятницю, 19 жовтня, яку цитує видання El Pais.

 

У документі зазначається, що на позачерговому засіданні Кабінету міністрів 21 жовтня будуть «підготовані й подані на розгляд Сенату заходи, спрямовані на захист спільних інтересів іспанців, включно з мешканцями Каталонії, і на відновлення конституційного порядку» в реґіоні.

 

Представники центрального уряду пояснили, що такою була реакція офіційного Мадрида у відповідь на небажання реґіональної влади Каталонії відмовитися від проголошення незалежності. З відповідною заявою голова реґіонального уряду Карлес Пучдемон повинен був виступити до десятої години ринку (за місцевим часом) 19 жовтня, як того вимагав центральний уряд.

 

Замість цього Пучдемон заявив, що Каталонія проголосить цілковиту незалежність від Іспанії, якщо центральний уряд в Мадриді виконає свою погрозу про позбавлення Каталонії статусу автономії. При цьому він відкинув ультимативну вимогу Мадрида до Каталонії відмовитися від прагнення до незалежності, хоча знову висловив готовність до діалогу з центральною владою.

19.10.2017