Сьогодні відкрилася виставка повстанських раритетів.

 

У Львові сьогодні, 19 жовтня, у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» відбулося відкриття виставки «Повстанські раритети», передає Гал-інфо.

 

Вперше відвідувачі мають змогу побачити унікальні документи, знайдені в «бідонах», речі учасників підпілля, котрі радянські спецслужби конфіскували під час облав і обшуків. Все це десятиліттями лежало в архівних сховищах.

 

Як зазначив генеральний директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, виставку до 75-ліття УПА підготували працівники музею за участі ЦДВР та УСБУ у Львівській області.

 

«Українська повстанська армія – це молоді люди, які боролися за створення Української незалежної держави понад десять років у надзвичайно складних умовах. Ми багато читаємо про них, читаємо їхні спогади і бачимо їхні світлини. Повстанські артефакти розповідають про це по-іншому», – сказав Руслан Забілий.

 

«На виставці можна побачити лише маленьку частинку того, що зберігається у наших фондах. Це частково матеріали зі справ арештованих політичних в’язнів. Ви зможете побачити особисті речі, буфони, прапор України, який зберігся ще із 40-х років», – розповіла начальник архівного підрозділу Управління СБ України у Львівській області Вікторія Бурмас.

 

Виставка працюватиме у музеї «Тюрма на Лонцького» півроку. Тут відвідувачі зможуть побачити повстанську друкарську машинку, саморобний тюремний календар Головного Командира УПА Василя Кука, портфель зв’язкової Софії Лагодич, прострелений нотатник окружного провідника ОУН Миколи Мошончука – «Бора», власноруч пошитий студентками Львівського університету синьо-жовтий прапор, вервиця з хліба та вишиванку з Колими Надії Мудрої.

19.10.2017