Влада Каталонії так і не дала чіткої відповіді, чи було проголошено незалежність.

Опівдні в понеділок, 16 жовтня, завершився термін відповідного ультиматуму Мадрида.

 

 

Голова реґіональної адміністрації Каталонії Карлес Пучдемон, не давши чіткої відповіді на запитання про те, проголосив він офіційно незалежність Каталонії від Іспанії чи ні, надіслав листа прем'єр-міністрові Іспанії Маріано Рахою. У посланні, текст якого публікують іспанські ЗМІ, Пучдемон лише пропонує керівникові іспанського уряду якомога швидше зустрітися і встановити двомісячний термін для ведення діалогу. «Наша пропозиція про діалог є щирою, незважаючи на все те, що сталося», – наголошено в посланні Пучдемона, яке цитує газета El Mundo.

 

У відповідь уряд Іспанії заявив, що все ж і надалі очікує прямої відповіді від Пучдемона про те, оголосив він незалежність Каталонії чи ні. Тепер вже дедлайн відсунуто на четвер, 19 жовтня. Саме цього дня минає термін другого ультиматуму, згідно з яким реґіональний уряд у Барселоні має повернутися в правове поле і відмовитися від прагнення до незалежності. У разі невиконання цих вимог Мадрид погрожує позбавити Каталонію статусу автономії і розпустити реґіональний уряд.

 

Конституція Іспанії не передбачає можливості виходу з її складу окремих реґіонів. Тому Мадрид розцінював би офіційну декларацію Каталонії про незалежність як явне порушення Основного закону з усіма юридичними наслідками, що випливають звідси.

 

Нагадаємо, що 10 жовтня Пучдемон анонсував у парламенті Каталонії створення незалежної республіки, однак тут же зазначив, що офіційне проголошення суверенітету відкладається на кілька тижнів. Своє рішення про незалежність він обґрунтував результатами референдуму, що відбувся першого жовтня, у якому брали участь 42,3% каталонців. Із них 90 відсотків висловилися за суверенітет. Цей референдум Конституційний суд Іспанії оголосив незаконним, а його результати анульовано.

16.10.2017