Лікарі з України та Польщі відзначають 150-річчя Львівського лікарського товариства.

 

19–21 жовтня у Львові відбудуться заходи до 150-річчя Львівського лікарського товариства за участю українських та польських медиків, інформує прес-служба ЛНМУ ім. Д. Галицького.

 

У 1845 р. була створена перша лікарська спілка: асоціація практикуючих лікарів Львова (переважно німецькомовних). З часом було ухвалено рішення створити цілком нове товариство, яким стало Товариство галицьких лікарів, засноване 1867 р., до якого ввійшли 47 членів.

 

Відповідно до змін у статуті, у 1877 р. створились секції, найпотужнішою із яких була львівська. А вже у 1900 р. було організовано Львівське лікарське товариство у складі Товариства галицьких лікарів.

 

«Ці об’єднання функціонували до 1939 р. За понад 70 років результатом успішної діяльності – об’єднавчої, наукової, адміністративної, суспільної, етичної та благодійної – стало покращення рівня надання медичної допомоги населенню Львова та прилеглих територій, поступове вдосконалення системи охорони здоров’я краю.

 

Звершення не стали б можливими без львівських лікарів, які жили та творили в середині-кінці 19 ст. – на початку 20-го. Кожен з них був цікавою постаттю як особистість і фахівець. Саме їхня праця, самовідданість, самовіддача, інтелект, організаційні здібності, евристичне мислення значною мірою зумовили всі звершення та успіхи наступних поколінь лікарів. Без них Львів не зміг би стати "столицею медицини", а залишився б пересічним провінційним містом», – розповіли в ЛНМУ.

 

Під час відзначення 150-річчя Товариства у Львові в Гарнізонному храмі та в архікатедрі Успіння Пресвятої Діви Марії сьогодні відбулись урочисті Літургії для лікарів. Також учасники заходу поклали квіти до Монумента розстріляним науковцям у Львові на Вулецьких пагорбах і на Личаквському цвинтарі.

 

О 15 год. відбудеться урочисте відкриття наукової конференції та пленарне засідання «Історія Львівського лікарського товариства» (Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Актовий зал, вул. Шімзерів, 3а) .

 

Завтра, 20 жовтня, триватиме наукова конференція, секції якої будуть присвячені кардіології та кардіохірургії, трансплантології, радіології, онкології, торакохірургії та пульмонології.

 

Відбудеться і панельна дискусія «Міжнародний досвід лікарського самоврядування та реформ охорони здоров’я».

 

Наукова конференція триватиме і 21 жовтня. Також 21 жовтня відкриють пам’ятну таблицю у місці першого засідання Львівського лікарського товариства – у Ратуші.

 

З детальною програмою можна ознайомитися тут.

19.10.2017