СБУ дозволить історикам та археологам дослідити свою територію.

 

Начальник Головного управління СБУ у Львівській області Олександр Ткачук пообіцяв дозволити фахівцям, історикам та археологам зайнятися дослідженнями території колишньої катівні НКВС у Львові за адресою вул. С. Бандери, 1. Про це він заявив сьогодні, 12 жовтня, передає Гал-інфо.

 

Приміщення на вул. С. Бандери, 1 у Львові належить СБУ і є режимним об’єктом. Від колишніх працівників репресивно-каральних органів СРСР відомо, що в будівлі може бути розстрільна камера. Водночас історики припускають, що у внутрішньому дворі можуть бути поховання жертв тоталітарного режиму.

 

«Тут мають працювати фахівці, експерти та історики. З нашого боку буде повне сприяння для того, щоб дослідити, в тому числі і територію подвір’я. В минулому році частково на території внутрішнього двору проводилися розкопки, під час яких були знайдені рештки тіл. І територія музею "Тюрма на Лонцького", і територія іншого корпусу – це один комплекс, його не можна якось розділити. Ця робота проводилась, і вона буде проводитися надалі. Однозначно для нас важливо, щоб була відома вся правда про те, що відбувалося на цій території. Ми оприлюднюємо всі ті справи та матеріали, які є у наших архівах і які стосуються репресивних органів та їх діяльності на території Львівщини», – заявив Олександр Ткачук.

 

Він наголосив, що має намір сприяти проведенню досліджень у майбутньому.

 

У серпні 2016 року в дворі музею «Тюрма на Лонцького», колишньої катівні НКВС-КҐБ та гестапо у Львові, виявили два місця масових поховань людей. За попередніми оцінками, це можуть бути жертви репресій 1939–41-го рр. Дослідники виявили останки більше як десяти людей, які були вбиті та поховані у ямах з побутовим сміттям.

12.10.2017