Україна закупила вже 17,5 млрд куб. м палива.

 

За дев’ять місяців 2017 року НАК "Нафтогаз України" закупила 17,5 млрд куб. м газу. Це на 3,1 млрд куб. м більше, ніж за той самий період минулого року.

 

Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз".

 

У структурі закуплених цього року обсягів газу частка імпорту сягнула 41%, а газу, закупленого у ПАТ "Укргазвидобування", – 59%. Увесь імпорт ішов з європейського напрямку, в Росії газу не купували.

 

Так, за дев’ять місяців 2017 року "Нафтогаз" імпортував з європейського ринку 7,1 млрд куб. м газу – це на 2,4 млрд куб. м більше, ніж торік.

 

В "Укргазвидобування" компанія придбала 10,4 млрд куб м – на 0,7 млрд куб. м газу більше.

 

"Закуплений в "Укргазвидобування" газ у повному обсязі використовується для забезпечення побутових споживачів, релігійних організацій та виробників теплової енергії для надання послуг з опалення і постачання гарячої води населенню та релігійним організаціям. Крім того, необхідні обсяги імпортованого газу спрямовуються "Нафтогазом" на забезпечення решти потреб побутових споживачів у газі та теплі. При цьому "Нафтогаз" не постачає газ безпосередньо населенню. Натомість закуплений компанією ресурс перепродають регіональні газопостачальні компанії (газзбути) згідно з постановою КМУ від 22 березня 2017 №187", – ідеться в повідомленні.

 

Станом на 10 жовтня в українських газосховищах було 16,7 млрд куб. м газу.

 

Нагадаємо, Міністерство енергетики і вугільної промисловості задекларувало плани накопичити в підземних газових сховищах 17 млрд куб. м газу для опалювального сезону 2017–2018 років. При підготовці до опалювального періоду 2016–2017 років міністерство також наполягало на потребі 17 млрд куб. м газу, натомість керівництво "Нафтогазу України" запевняло, що на зиму вистачить і 14,5 млрд куб. м.

 

Україна ввійшла в минулий опалювальний сезон із запасами палива на рівні 14,7 млрд куб. м і завершила сезон з 8,4 млрд куб. м (зі слів експертів, критично мінімальний об'єм – 5 млрд куб. м).

 

12.10.2017