Росія погрожує вигнати ще півтори сотні американських дипломатів.

Погроза пролунала з вуст директора департаменту Північної Америки російського Міністерства закордонних справ Георгія Борисенка

 

                                                     Георгій Борисенко

 

«У дипломатії існує непорушний принцип взаємності, і американці про це прекрасно знають. Якщо вони вели себе таким чином, значить, вони згодні з тим, що ми можемо вчинити дзеркально з їхніми закордонними установами в Росії. Щодо конкретних заходів, то ми їх розглянемо, і якщо це буде потрібно, їх буде вжито», – заявив Борисенко в інтерв'ю агентству «РИА Новости».

 

Коментуючи евентуальні заходи, Борисенко зазначив, що в російському зовнішньополітчному відомстві не відкидають можливості скоротити чисельність американських дипломатичних співробітників в Росії до 300 осіб замість нинішніх 455-ти.

 

Окрім того, у відповідь на запитання, чи готова Москва закрити одне з генконсульств США в Росії, він сказав, що «жоден варіант не відкидається».

 

Нагадаємо, що 31 серпня Державний департамент США зажадав закрити генеральне консульство Росії в Сан-Франциско, а також два російських торгових представництва – у Вашингтоні та Нью-Йорку. Ці заходи було вжито у відповідь на обмеження числа співробітників американської дипмісії в Росії.

 

Місяцем раніше Росія зажадала від США до першого вересня скоротити число співробітників своїх дипмісій на російській території більш ніж удвічі – до 455 осіб. Крім того, американським дипломатам заборонили користуватися посольської дачею в Срібному Бору і складом на Дорожній вулиці.

 

Вимоги до американських дипломатів були висунуті у відповідь на закон, який передбачає нові санкції проти Росії. На той момент закон ще не був ухвалений: президент США Дональд Трамп підписав його щойно другого серпня.

11.10.2017