Порошенко відповів Земану на слова про Крим як "завершену справу".

 

Президент України Петро Порошенко на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи розкритикував виступ президента Чехії Мілоша Земана у Страсбурзі, в котрому він говорив про Крим як fait accompli і радив Україні задовольнитися компенсаціями.

 

«Ця трибуна була створена не для закликів про умиротворення. Як і не для закликів торгуватися територіями за гроші, нафту чи газ. Ця трибуна була створена для захисту наших основ, наших цінностей та наших принципів, та, найголовніше, для їх захисту у разі необхідності», – заявив Петро Порошенко, згідно з повідомленням прес-служби АП.

 

 

Президент нагадав учасникам асамблеї про виступ Вінстона Черчилля, «ідейного батька Ради Європи», який у 1950 році звертався до ПАРЄ «на тлі загрози, що постала перед демократичною Європою від Радянського Союзу».

 

«Він зазначив, що Москва має "великі можливості для створення неприємностей". З урахуванням обставин, він сказав дуже важливу річ для перспектив цієї асамблеї. Я цитую: "Або ми доведемо своє значення, вагу та цінність для Європи, або ми зазнаємо поразки". Пам’ятаючи ці мудрі слова, я рішуче відкидаю твердження тих, хто каже про Крим як про "завершену справу"», – сказав голова Української держави.

 

Порошенко наголосив, що Москва підштовхує Європу до тієї ж реальності, яка так хвилювала Вінстона Черчилля майже 70 років тому. «Саме тому запорукою нашого успіху залишається збереження та зміцнення нашої єдності, солідарності та стійкості. Лише на основі поваги суверенітету та територіальної цілісності України ми можемо досягти миру та стабільності в Європі», – наполіг Петро Порошенко.

 

Президент України заявив, що щиро розраховує на підтримку України «у тих надскладних умовах, в яких ми всі вимушено опинилися».

 

«У цей момент небезпеки давайте будемо щирими один з одним і з собою. Мета російської агресії – знищити демократію, ліберальні свободи та права людини. Вони роблять це в одних місцях – за допомогою танків, в інших – за допомогою фальшивих новин. В одному випадку вони порушують основні принципи міжнародного права, в іншому маніпулюють свідомістю. Ми не маємо права на поразку перед цією загрозою», – закликав Петро Порошенко.

 

11.10.2017