Мадрид і Барселона заявили про можливість діалогу.

Проте обидві сторони висувають попередні вимоги щодо ведення перемовин.

 

                                                        Карлес Пучдемон

 

Голова каталонської регіональної адміністрації Карлес Пучдемон заявив в телезверненні увечері в середу, 4 жовтня, що відкритий для перемовин з Мадридом через посередників. Водночас він попередив, що каталонська влада «ні на міліметр» не відхилиться від свого курсу на незалежність реґіону, – повідомило видання El Mundo.

 

Пучдемон засудив політику центрального уряду щодо регіону, звинувативши саме його в тому, що діалогу не відбувається. За його словами, Мадрид досі відхиляв усі пропозиції щодо статусу реґіону.

 

Того ж вечора іспанський уряд в спеціальній заяві розповів про передумови для початку перемовин. «Якщо пан Пучдемон хоче вести діалог або послати посередників, він прекрасно знає, що повинен зробити перш за все: повернутися на шлях закону», – йдеться в прес-релізі на сайті уряду Іспанії. У заяві наголошено, що Мадрид відмовляється вести перемовини «про будь-що незаконне і не піддасться на шантаж».

 

Нагадаємо, що референдум про незалежність Каталонії відбувся 1 жовтня. Центральний уряд у Мадриді напередодні голосування заявив, що референдум суперечить Конституції країни. У день плебісциту поліціянти закривали виборчі дільниці, вилучали урни й бюлетені. У різних частинах Каталонії, де пройшли акції протесту, поліція застосовувала кийки та ґумові кулі.

 

Представники каталонської влади заявляють, що за незалежність реґіону виступило майже 90% мешканців провінції, котрі проголосували в неділю. Однак електоральна фреквенція виявилася нижчою, ніж очікували, – лише 42,3%, що послаблює позиції каталонського уряду на можливих перемовинах з Мадридом про статус Каталонії.

 

Наразі між реґіональним урядом Каталонії і Мадридом не відбувається жодних контактів.

05.10.2017