У Каталонії розпочався референдум про незалежність.

Водночас поліція в Каталонії перекрила доступ до більшості виборчих дільниць і конфіскувала багато урн для голосування.

 

 

Дільниці для голосування про незалежність автономного регіону від Іспанії відкрили в неділю, 1 жовтня, о дев’ятій годині ранку за місцевим часом. Практично всі вони розташувалися в місцевих школах, їх в Каталонії нараховують 2135. Загалом же в провінції налічують приблизно 5,3 мільйона осіб, котрі мають право голосу. Голосування триватиме до 20.00 за місцевим часом. 

 

Оскільки правоохоронці заблокували доступ виборців до приблизно 1300 шкіл, то місцевий уряд – Женералітат Каталонії – дозволив громадянам голосувати на будь-якій з відкритих дільниць, аби лише був документ, який засвідчує особу. Окрім того, каталонська влада дозволила виборцям заповнювати роздруковані вдома бюлетені. В бюлетенях для голосування тільки одне запитання: «Чи хочете Ви, щоб Каталонія стала незалежною державою у формі республіки?». І два варіанти відповіді: так чи ні.

 

«Неділя стане важливим днем ​​для демократії. Ми подолали безліч перешкод, нас ніщо не зупинить. Якщо ми самі не захистимо свої права, то хто їх захистить?» – заявив у інтерв'ю каталонському телеканалу TV3 віце-президент уряду Каталонії Оріол Джункерас (Oriol Junqueras).

 

Мадрид оголосив плебісцит незаконним і таким, що суперечить Конституції, згідно з якою Іспанія є неподільною і єдиною країною. Уряд в Мадриді відрядив до Каталонії тисячі поліціянтів, щоб перешкодити проведенню голосування про самовизначення.

01.10.2017