Облрада проситиме гроші в Кабміну на ліквідацію наслідків зсуву ґрунту поблизу Трускавця.

 

Напередодні чергової сесії Львівської обласної ради відбудеться розширене засідання комісії з питань екології та природних ресурсів для обговорення ситуації, що виникла внаслідок обвалу карстових порід у зоні рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал"», та підготовки пропозицій стосовно ліквідації наслідків техногенного лиха, повідомляє прес-служба ЛОР.

 

Відповідне рішення ухвалили сьогодні, 3 жовтня, під час виїзду на місце надзвичайної події за участі першого заступника голови обласної ради Андрія Білоуса, голови екологічної комісії Юрія Гудими, керівників департаменту екології та держекоінспекції, депутатів обласної ради.

 

На засідання запросять фахівців-екологів, служби надзвичайних ситуацій, обленерго, керівництво «Полімінералу», служби автомобільних доріг, науковців, представників місцевої влади.

 

Як наголосив Андрій Білоус, найближчим часом від Івано-Франківського національного університету нафти і газу очікують результатів моніторингу та досліджень периметра обвалу, щоб з’ясувати, чи є небезпека подальших обвалів, зокрема у напрямку дороги.

 

«На найближчій сесії Львівської облради ми обов’язково заслухаємо інформацію про стан карстових порід в зоні рудника та чи нема загрози для мешканців найближчих населених пунктів. Також нам потрібно розглянути можливість залучення, окрім івано-франківських науковців, Інституту «ГІРХІМПРОМу», іноземних фахівців, зокрема німецької фірми «Кутек», що спеціалізується на дослідженнях саме такого характеру. Це дозволить нам також скористатися коштами міжнародної технічної допомоги, що виділяють на екологічні проблеми», – сказав Андрій Білоус.

 

Голова профільної комісії Юрій Гудима сказав, що обласна рада підготує звернення до Кабінету Міністрів про виділення коштів на подолання надзвичайної ситуації, а також ухвалить порядок подальших дій для запобігання негативного розвитку подій.

 

Як повідомляв Z, обвал карстових порід у зоні рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал"» відбувся 30 вересня. У Державній екологічній інспекції у Львівській області зазначили, що зсув був прогнозований та трапився через невиконання приписів підприємством.

03.10.2017