На місці старого кар’єра «Полімінералу» утворилось 300-метрове провалля завглибшки 50 м.

 

У ніч на 30 вересня в зоні розробок заводу «Полімінерал» (Стебник) над старою карстовою пустотою розміром 100 на 100 метрів обвалилося склепіння. Локація обвалу – 500 метрів від дороги Дрогобич-Трускавець, діаметр провалля – 300 м, глибина – до 50 м. Про це на своїй сторінці у мережі Facebook повідомив міський голова Трускавця Андрій Кульчинський.

 

«Обвал був прогнозований давно. Небезпеки Трускавцю і його мінеральним родовищам жодної. На місці обвалу з часом може утворитися водойма з високою мінералізацією води по типу Мертвого моря», – написав Андрій Кульчинський.


 

 

Провалля діаметром 300 м і глибиною 50 м поблизу Трускавця. Фото: Андрій Кульчинський/Facebook
 

Сьогодні, 1 жовтня, на місце провалля прибули фахівці Івано-Франківського університету нафти і газу: звідувач кафедри геотехногенної безпеки професор Едуард Кузьменко зі співробітниками, повідомив Андрій Кульчинський.

 

«Проведено попереднє технологічне обстеження зони просідання ґрунтів над карстовими пустотами і дорогою. Попереду тривале комплексне дослідження всієї території над рудниками. Також була проведена виїзна нарада за участю директора департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Руслана Гречаника, начальника Державної екологічної інспекції ЛОДА Миколи Маланича, керівництва району і прилеглих міст.

 

Попередні висновки: можливий крайовий обвал кратера до 50 метрів (тому категорично не можна підходити близько!!!). Дно кратера лежить над 100-метровою товщею води, воно теж просяде. Буде глибока водойма з насиченою сіллю водою. Що буде далі? – відповіді після повного обстеження. Що важливо – жодної небезпеки для Трускавця.

 

По межі лісу йде зміна ґрунтів на піщані, що не піддаються розмиванню. Це підтверджено вже попередньо проведеним комплексним обстеженням Державної геологічної служби», – зазначив міський голова Трускавця.

01.10.2017