У Каталонії триває загальний страйк проти поліційної сваволі.

На дорогах, заблокованих демонстрантами, утворилися багатокілометрові автомобільні затори.

 

 

Загальний страйк у провінції Каталонія розпочався у вівторок, 3 жовтня, на знак протесту проти дій поліції під час місцевого референдуму про незалежність, який відбувся 1 жовтня. За повідомленням каталонського телеканалу TV3, в Барселоні закриті практично всі школи, магазини, кафе і велика частина офісів, люди збираються на вулицях для участі в демонстраціях.

 

Місцева профспілкова конфедерація CGT повідомляє про «тисячі страйкарів» у цілому регіоні. Ще вранці демонстранти заблокували деякі дороги. Громадський транспорт працює з великими перебоями, в метро Барселони вишикувалися довгі черги пасажирів.

 

До проведення генерального страйку закликали профспілки, громадянська ініціатива «Каталонські національні збори» і місцева культурологічна спілка Omnium Cultural. В акції протесту бере участь також знаменитий футбольний клуб «Барселона». Паралельно зі загальним страйком у всій Каталонії проходять мітинги протесту.

 

У той же час найбільші профспілкові об'єднання Іспанії CCOO і UGT відмовилися підтримати страйк. Причиною відмови стали висловлювання голови Каталонії Карлеса Пучдемона після плебісциту. Пучдемон заявив, що єдиним виходом зі ситуації він бачить проголошення незалежності Каталонії. Тим часом профспілки CCOO і UGT пояснили в спільній заяві, що для врегулювання конфлікту необхідні перемовини з Мадридом.

 

Нагадаємо, що референдум про незалежність Каталонії відбувся 1 жовтня. Центральний уряд у Мадриді напередодні голосування заявив, що референдум суперечить Конституції країни. У день плебісциту поліціянти закривали виборчі дільниці, вилучали урни й бюлетені. У різних частинах Каталонії, де пройшли акції протесту, поліція застосовувала кийки та ґумові кулі.

 

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що служби правопорядку «виконували свій обов'язок». Відповідальність за безлади і насильницькі дії він поклав на уряд автономії. Згідно з даними Міністерства охорони здоров'я Каталонії, за наслідками подій 1 жовтня майже 900 людей постраждали, проте лише четверо були шпиталізовані.

03.10.2017