Тилова служба ЗСУ повідомила про затримання диверсантів перед вибухами в Калинівці.

 

За кілька днів перед вибухами у Калинівці українські спецслужби викрили на Вінниччині кілька диверсійних груп, частину диверсантів було затримано.

 

Про це повідомив прес-офіцер управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних сил України Сергій Місюра на своїй сторінці у Facebook.

 

"Найголовніше: це точно диверсія. У зв'язку з цим, через наші розвіддані, ще з 25 числа в Вінницькій області під видом антитерористичних навчань були проведені обшуки і переслідування диверсійних груп. Так, це діло не однієї людини. І протягом двох днів проходили пошуки і ведення цих груп. Основна маса була визначена, їхні цілі – і були затримані. Основна маса, але не всі. Тому одна група і змогла доправити на безпілотнику підривний пристрій", – стверджує Місюра.

 

Зі слів військовика, постові служби чули звук у небі за кілька хвилин перед детонацією, потім почалися підриви снарядів, які стояли на вулиці. "Це підтверджено – працював безпілотник, і це терористичний акт", – зазначає представник "тилової" служби.

 

Нагадаємо, український журналіст Юрій Бутусов писав про те, що на Вінниччині під виглядом антитерористичних навчань напередодні проводилася контрдиверсійна операція. Інформацію про навчання опублікувала СБУ за вісім годин до вибуху. Про можливість диверсій з боку російських спецслужб оперативна інформація надходила. Однак мета диверсії не була точно встановлена", – зазначив Бутусов.

 

Також, як запевняє Сергій Місюра, під Калинівкою наразі вибухають найменш цінні стрільна – натомість найважливіші запаси перебувають у надійніших сховках. "Головна інформація – основна маса потрібних нам снарядів розташована у підземних бункерах. Вони не постраждали (є інформація про один пошкоджений бункер, але це не точно), і, значить, всі ті боєприпаси також не постраждали", – написав прес-офіцер.

 

З його слів, основний масив здетонованих боєприпасів – це танкові снаряди і міни калібру 120 мм, які були розташовані на вулиці.

 

"Так, терористичний акт і порушення нашої обороноздатності. Але:

- Чітка робота місцевої влади та правоохоронних органів одразу після початку горіння та вибухів на складах.

- Робота відповідних органів по визначенні ДРГ і напрямів їхньої роботи.

- Відсутність людських втрат та стратегічних видів боєприпасів. Всі боєприпаси заховані. Горить лише 10% від території арсеналу, і то в місцях, де ці боєприпаси відсутні.

- Повільність бюрократичної машини щодо виділення коштів для закупки відповідних систем захисту для наших арсеналів і баз зберігання.

- Гарна робота, але недопрацювали і дозволили зробити цей акт. Але ми вчимося, і в майбутньому це все буде проходити ефективніше", – пише Сергій Місюра.

 

27.09.2017