Під Калинівкою палає склад боєприпасів – один із трьох найбільших в Україні.

 

На військових складах Міністерства оборони України, розташованих поблизу селища Калинівка на Вінниччині, спалахнула пожежа, боєприпаси почали детонувати.

 

Про це повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій. 

 

 

Повідомлення про вибухи надійшло до рятувальників о 22:00.

 

О 23:50 Генеральний штаб ЗСУ повідомив: "На окремих майданчиках складів Збройних сил України, що розташовані в районі населеного пункту Калинівка на Вінниччині, сталася пожежа. Вживаються усі заходи щодо локалізації та гасіння пожежі на місці, працюють два пожежні танки, пожежні розрахунки військової частини та відповідні розрахунки Державної служби з надзвичайних ситуацій. На місце пригоди вибула оперативна група Генерального штабу та Міноборони. Причини надзвичайної події уточнюються". 

 

Як інформує Національна поліція, центр підняв за тривогою працівників поліції Вінницької, Житомирської та Хмельницької областей. "Зараз поліцейські разом із нацгвардійцями організували перекриття в’їздів до Калинівки, а також здійснюють евакуацію жителів міста та прилеглих сіл. Крім того, правоохоронці забезпечують збереження залишеного людьми майна від мародерів", – ідеться у повідомленні.

 

Користувач Facebook Stakh Vozniak пише з місця подій: "Друзі, я в бомбосховищі за декілька кілометрів від Сальника, де військовий арсенал, ситуація критична, люди в паніці, вибухи кожну секунду, земля дрижить, потужні залпи, які не витримують вушні перепонки! Потрібен розголос і евакуація для людей. Зробіть, плз, репост і затеґайте медіа".  

 

На сайті Вінницької обласної ради оголосили точки збору людей для евакуації з зони надзвичайної ситуації. Людей вивозитимуть із Калинівки, Сальника, Павлівки. "Прохання  до мешканців зазначених населених пунктів організовано прибути до пунктів збору і до прибуття автобусів перебувати в укритті! До решти жителів Вінниччини прохання не виходити з будинків та не виїжджати!" – ідеться в повідомленні на офіційній сторінці облради.

 

Редактор сайту Цензор.НЕТ Юрій Бутусов пише, що 48-й арсенал у Калинівці був одним із трьох найбільших складів боєприпасів в Україні, разом зі знищеною базою в Балаклії. "Площа зберігання боєприпасів становила близько 1000 гектарів. Це приблизно на 10% менше, аніж розмір підірваного арсеналу в Балаклії... Непрямі фактори дозволяють однозначно стверджувати про російської диверсії як основну версію катастрофи", – прокоментував журналіст.

 

Пан Юрій стверджує, що нещодавні антитерористичні навчання, котрі відбулися у Вінниці, насправді були контрдиверсійною операцією: спецслужби мали попередню інформацію про можливі підривні атаки. "Інформація про навчання була опублікована СБУ за вісім годин до вибуху. Про можливість диверсій з боку російських спецслужб оперативна інформація надходила. Однак мета диверсії не була точно встановлена", – зазначив Бутусов.

 

Журналіст привернув увагу до дати нападу й локації – 26 вересня, в день народження Петра Порошенка на його батьківщині.

 

27.09.2017