Порошенко порівняв вирок Умерову з "найгіршими методами радянської репресивної машини".

 

Президент України Петро Порошенко назвав ганебним рішення Сімферопольського суду окупаційної адміністрації Криму про засудження Ільмі Умерова.

 

"Незламний герой свого народу, проти якого Москва застосувала найгірші методи радянської репресивної машини – від каральної психіатрії до колоній-поселень", – написав Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

 

"Закликаю партнерів спільним фронтом посилити тиск на російську окупаційну владу для припинення переслідування українських громадян в українському Криму", – звернувся голова держави.

 

Як писав Z, у середу окупаційний суд присудив одному з лідерів кримськотатарського національного руху Ільмі Умерову покарання у вигляді двох років колонії-поселення.

 

По завершенні суду Умеров заявив, що він залишається переконаним прихильником відновлення українського суверенітету над анексованим Кримом. "Вважаю анексію – анексією, окупацію – окупацією, а нинішню владу – злочинною", – сказав заступник голови Меджлісу, виступаючи перед своїми однодумцями.

 

Напередодні російський прокурор вимагав покарання для Ільмі Умерова у вигляді 3 років і 6 місяців позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном на 3 роки і забороною на три роки займатися публічною та викладацькою діяльністю.

 

Колонія-поселення – різновид пенітенціарних установ у сусідній Росії, в яких відбувають покарання засуджені до позбавлення волі за злочини, вчинені з необережності, а також особи, які вперше вчинили злочини невеликої або середньої тяжкості. Такі установи здебільшого розташовані в лісових північних та східних регіонах Росії.

 

Голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив: насправді Ільмі Умерова засудили до смертної кари.

 

"По суті, окупаційний російський суд приговорив Ільмі Умерова до смерті, адже спровадження особи, котра потерпає від хвороби Паркінсона у стані прогресування, гіпертонії та цукрового діабету, означає нічого іншого, як позбавлення людини елементарної медичної допомоги і сприяння рідних", – прокоментував Чубаров на своїй сторінці у Facebook.

 

Російська репресивна система провадить справу проти Ільмі Умерова з 2006 року. Затримання, обшук і порушення кримінальної справи, тримання у психіатричній лікарні для проведення примусової судово-психіатричної експертизи відомого учасника національно-визвольного руху кримських татар, заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова викликало сильний громадський і міжнародний резонанс.

 

Ільмі Умерова звинувачують в організації масових заворушень у Сімферополі під будівлею ВР Криму в лютому 2014 року – власне, ще тоді, коли Росія навіть не встановила своєї квазіюрисдикції над півостровом.

 

 

27.09.2017