Росія засудила Ільмі Умерова до 2 років колонії.

 

Сімферопольський суд окупаційної адміністрації Криму у середу, 27 вересня, присудив одному з лідерів кримськотатарського національного руху Ільмі Умерову покарання у вигляді двох років колонії-поселення.

 

Про це повідомляє видання Крим. Реалії.

 

По завершенні суду Умеров заявив, що залишається переконаним прихильником відновлення українського суверенітету над анексованим Кримом. "Вважаю анексію – анексією, окупацію – окупацією, а нинішню владу – злочинною", – сказав заступник голови Меджлісу, виступаючи перед своїми однодумцями.

 

Напередодні російський прокурор вимагав покарання для Ільмі Умерова у вигляді 3 років і 6 місяців позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном на 3 роки і забороною на три роки займатися публічною та викладацькою діяльністю.

 

Колонія-поселення – різновид пенітенціарних установ у сусідній Росії, в яких відбувають покарання засуджені до позбавлення волі за злочини, вчинені з необережності, а також особи, які вперше вчинили злочини невеликої або середньої тяжкості. Такі установи здебільшого розташовані в лісових північних та східних регіонах Росії.

 

Голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив: насправді Ільмі Умерова засудили до смертної кари.

 

"По суті, окупаційний російський суд приговорив Ільмі Умерова до смерті, адже спровадження особи, котра потерпає від хвороби Паркінсона у стані прогресування, гіпертонії та цукрового діабету, означає нічого іншого, як позбавлення людини елементарної медичної допомоги і сприяння рідних", – прокоментував Чубаров на своїй сторінці у Facebook.

 

"Світовій спільноті та її інституціям надали вибір: запобігти вбивству Ільмі Умерова або обмежитися черговою заявою із висловленням глибокої стурбованості", – заявив Чубаров.

 

Російська репресивна система провадить справу проти Ільмі Умерова з 2006 року. Затримання, обшук і порушення кримінальної справи, тримання у психіатричній лікарні для проведення примусової судово-психіатричної експертизи відомого учасника національно-визвольного руху кримських татар, заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова викликало сильний громадський і міжнародний резонанс.

 

Ільмі Умерова звинувачують в організації масових заворушень у Сімферополі під будівлею ВР Криму в лютому 2014 року – власне, ще тоді, коли Росія навіть не встановила своєї квазіюрисдикції над півостровом.

 

27.09.2017